Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași se laudă cu profituri uriașe. Cererea a crescut din partea clienților, care vor coșuri pline cu bunătăți tradiționale!
Producătorii din Iași se laudă cu profituri uriașe. Cererea a crescut din partea clienților, care vor coșuri pline cu bunătăți tradiționale!

Producătorii din Iași se laudă cu profituri uriașe. Cererea a crescut din partea clienților, care vor coșuri pline cu bunătăți tradiționale!

06 sept. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Producătorii din Iași care vând zacuscă, dulcețuri, zmeură sau miere spun că, în acest an, a crescut cererea din partea clienților cu până la 50 la sută, comparativ cu 2020. Aceștia au vândut deja o mare parte din producție și fac în continuare liste cu clienți. Coșul de cumpărături este cuprins între 100 și 500 de lei

Producătorii din Iași susțin că au făcut profituri uriașe în ultima perioadă din vânzarea dulcețurilor, borcanelor cu zacuscă sau miere și caserolelelor cu zmeură. Aceștia susțin că a crescut cererea din partea clienților, comparativ cu anul 2020, cu 30 până la 50 la sută. Clienții sunt din toate categoriile sociale, inclusiv persoane care lucrează în multinaționalele din Iași. Cei care au achiziționat coșurile cu produse de sezon au plătit între 100 și 500 de lei. Potrivit Ioanei Chiseliță, producător de zacuscă și dulcețuri, clienții au vrut să își umple cămara pentru iarnă.

„Noi avem clienți din tot Iașul. Facem livrări la domiciliu. Nu am crescut prețurile și cred că de asta am atras clienții la noi. Avem cerere mai mare decât anul trecut. A crescut numărul clienților cu 30 la sută, poate și mai mult. Vor zacuscă și dulceață de cireșe amare și coacăze, mai ales, dar cumpără și de căpșune, zmeură sau vișine. Dulceața noastră este fără zahăr și îndulcitori. Un borcan de 400 de grame costă între 15 și 20 de lei. Avem și clienți IT-iști care, de anul trecut, cumpără de la noi. Deci, s-au păstrat ca și clienți fideli și anul acesta”, susține producătorul din Iași.

Apicultorii din Iași nu duc lipsă de clienți, chiar dacă au mărit prețurile la miere

Un alt producător din Iași, care vinde miere de albine, spune că a mărit prețurile cu 20 la sută, față de anul trecut. Chiar și așa, nu duce lipsă de clienți.

„Vând mierea bio cu 35 de lei kilogramul. Cea polifloră e 30 de lei kilogramul. Fagurii cu miere de salcâm îi dau cu 60 de lei kilogramul. Mulți dintre clienți sunt familii cu copii, care vor să mănânce sănătos. Am clienți de la universitate, care lucrează la privat, la firme mari, străine. Ei cumpără cel mai mult. Un client a cumpărat o dată 50 de borcane cu miere. Mi-a zis că trebuie să le împartă la prieteni, dar ține și pentru el. Eu livrez acum de 3 ori pe săptămână, nu de 2 ori, cum făceam anul trecut. Atunci era mai greu, cu restricțiile, cu pandemia… Oricum, anul acesta e mai bine decât în 2020. Am și o producție bună. Cred că fac profit bun anul acesta!”, susține Ionuț Maftei, apicultor din Iași, cu 100 de stupi, în comuna Popricani.

Apicultorii din Iași vor vinde anul acesta mierea mai scump. De altfel, piața livrărilor la domiciliu, din Iași, s-a dezvoltat începând cu anul 2020, datorită pandemiei de COVID-19.

Producător din Iași: „Reușim să scoatem ce cheltuim într-un an, în fermă, și să rămânem și cu profit”

Un alt producător din Iași care are o fermă mixtă, cu fructe de pădure și păsări, spune că s-a apucat de creșterea lor și de mica plantație cu zmeură în urmă cu 4 ani. Dacă atunci nu prea avea clienți, acum spune că situația este diferită.

„Anul acesta am avut cei mai mulți clienți de când am început cu ferma și cu zmeura. Am vreo 3.000 de metri pătrați cu zmeură și câteva găini, dar și curcani. La început am crescut păsările pentru copiii mei, să văd dacă sunt bune pentru consum, cum ne simțim după ce le consumăm. Apoi le-am dat și prietenilor, iar de vreo 2 ani am început să vindem, să facem livrări la domiciliu. Nu ne așteptam să fie cererea atât de mare din partea clienților. Noi creștem păsările în sistem free-range, adică sunt în aer liber. Nu avem o fermă mare, ci doar câteva zeci de păsări. Reușim să scoatem ce cheltuim într-un an în fermă și să rămânem și cu profit”, susține Anghel Costin, producător din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`