Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași primesc mai mulți bani în programul „Tomata”, ciclul II. Cei 3.000 de euro la hectar sunt înlocuiți cu 7.000 de euro pe fermă

Producătorii din Iași primesc mai mulți bani în programul „Tomata”, ciclul II. Cei 3.000 de euro la hectar sunt înlocuiți cu 7.000 de euro pe fermă

03 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Producătorii din Iași primesc 7.000 de euro, pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19, dar și pentru ciclul II de producție din programul „Tomata”. Banii vor fi acordați până la sfârșitul lunii iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin depusă până la sfârșitul anului 2020. În ciclul I din programul „Tomata” au primit cei 1,1 milioane de lei 105 producători din Iași care au fost eligibili la finanțare

Producătorii din Iași primesc 7.000 de euro pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19, dar și pentru ciclul II de producție din programul „Tomata”. Dacă în anii precedenți fermierii puteau obține 3.000 de euro în al doilea ciclu de producție, anul acesta suma s-a dublat, banii fiind acordați atât pentru pierderile financiare provocate de pandemia de COVID-19, dar și de seceta extremă din acest an. Producătorii de tomate din Iași au avut o producție redusă cu 30 la sută față de anul 2019 din cauza secetei și a dăunătorilor care au distrus culturile.

O nouă condiție de eligibilitate pentru producătorii din Iași care s-au înscris în programul Tomata, în anul 2020

În anul 2020 s-au înscris în programul „Tomata” 154 de producători din Iași, dar au îndeplinit condițiile de eligibilitate doar 105 producători. Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Această condiție de eligibilitate este introdusă pentru prima dată anul acesta.

Producătorii din Iași au investit 726.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate

Programul „Tomata” s-a dovedit un real sprijin pentru fermierii din județ care au vrut să-și dezvolte micile afaceri din mediul rural cu banii de la stat. În ultimii trei ani a crescut numărul cultivatorilor de roșii din Iași care s-au înscris în programul „Tomata” pentru a obține cei 3.000 de euro de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Fermierii din Iași au investit 726.000 de euro în sistemele de încălzire și pentru creșterea suprafețelor cultivate.

În anul 2020, MADR a alocat programului Tomata suma de 39.477.000 de euro aferentă ciclului I de producție din cadrul programului

Totodată, la solicitarea fermierilor, MADR a extins perioada de valorificare a tomatelor de la 15 iunie la 1 iulie inclusiv, fapt ce a contribuit la creșterea numărului de beneficiari eligibili. În anul 2020 s-a înregistrat cel mai mare număr al beneficiarilor din programul Tomata, atât la nivelul județului, cât și la nivel național, începând cu anul 2017. Astfel, bugetul schemei de finanțare a fost repartizat către 17.386 de beneficiari eligibili, rezultând un cuantum per beneficiar de 2.270,62 de euro, ceea ce reprezintă suma de 10.784,54 lei pentru fiecare beneficiar. În anul 2020, comparativ cu anul trecut, numărul beneficiarilor din ciclul I de producție a crescut cu circa 21 la sută, respectiv de la 14.405 la 17.386 la nivel național.

A crescut numărul ieșenilor care fac agricultură ecologică, roșiile fiind cultivate fără aplicarea tratamentelor toxice

În ultimii ani, tot mai mulți ieșeni se axează pe agricultura ecologică și vor să obțină atestatul de producător ecologic de la Direcția Agricolă Iași. La nivelul județului sunt înregistrate 13.000 de hectare cu culturi ecologice, în ultimii ani fiind înregistrate suprafețe mai mari cu culturi ecologice, dar un număr mai mic de producători. Majoritatea au culturi ecologice de lucernă, floarea-soarelui sau livezi. Din cele 13.000 de hectare, o suprafață de aproximativ 20 de hectare este cu sere cu legume cultivate ecologic. Fermierii din Iași pot obține până la sfârșitul acestui an atestatul de producător ecologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *