Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași primesc de la stat jumătate de milion de euro pentru serele cu legume
Producătorii din Iași primesc de la stat jumătate de milion de euro pentru serele cu legume

Producătorii din Iași primesc de la stat jumătate de milion de euro pentru serele cu legume

05 nov. 2019, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Legumicultorii din județ au adus actele doveditoare vânzării tomatelor. Aceștia vor primi banii în conturi luna viitoare

Inspectorii în agricultură au verificat cei 165 de legumicultori din județ care au solicitat ajutorul de minimis. Aceștia îndeplinesc condițiile obținerii banilor prin intermediul programului „Tomata”, din ciclul II de producție. Pentru a obține banii, fermierii trebuie să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp și să valorifice o cantitate de minim 2.000 de kilograme dovedită cu documente justificative, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul 2019. Anul acesta, interesul a fost mai mare pentru acest ajutor financiar, față de anii precedenți.

Noi condiții pentru legumicultori

Producătorii din Iași trebuie să știe că au apărut noi condiții pentru acordarea ajutorului de minimis. Astfel, se prevede interdicția acordării sumelor de la stat solicitanților a căror suprafață de culturi de tomate în spații protejate este obținută prin divizarea unei exploatații existente la data de 1 ianuarie a anului de cerere. Excepții sunt succesiunile și contractele de vânzare-cumpărare. Valoarea totală a sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis din cadrul programului „Tomate” este echivalentul în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, într-o singură tranșă. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

15.000 de euro, suma maximă primită

De asemenea, producătorii nu pot primi mai mult de 15.000 de euro pentru mai multe programe derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. De exemplu, un producător care a obținut banii prin programul „Tomate”, dar și pe cel pentru usturoi, nu poate depăși această sumă. Numărul beneficiarilor programului „Tomate”, din Iași, a crescut în fiecare an. Astfel, din 2017 până în prezent, numărul producătorilor înscriși aproape s-a dublat.

„Programul este unul de succes. Avem mulți producători înscriși care îndeplinesc toate condițiile pentru a primi banii de la stat. Anual, numărul lor a crescut pentru că banii primiți în program i-au ajutat”, a declarat Laurențiu Precup, director DAJ Iași.

Anul trecut, 117 ieșeni au primit banii pentru tomatele din sere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *