Producătorii din Iași mai pot solicita certificatul ecologic de la Direcția Agricolă, pentru plantațiile cu fructe de pădure, fermele zootehnice sau cele apicole. În prezent, sunt înregistrați 312 producători ecologici
Producătorii din Iași mai pot depune documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică, până la finalul acestui an. Acestea se depun la Direcția Agricolă Iași. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică sunt: contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică – conform anexei nr. 8 din HG 125112013 – sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.
Producătorii din Iași mai pot solicita certificatul ecologic de la Direcția Agricolă
În Iași sunt înregistrați 312 producători ecologici. Aceștia au plantații cu fructe de pădure, pomicole, apicole sau terenuri agricole cu culturi ecologice. De asemenea, certificatul ecologic se acordă și în zootehnie. Numărul apicultorilor din Iași înscriși în agricultura ecologică a crescut. Producătorii care comercializează produsele ecologice le pot vinde cu prețuri duble sau triple față de cele convenționale. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli. Termenii „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având, în mod clar, legătură cu producția ecologică.
Ce condiții trebuie să îndeplinească producătorii ecologici?
De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv cei utilizați în mărci comerciale, sau practici folosite în etichetare ori promovare ce pot induce în eroare consumatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în Regulamentul European. Agricultura ecologică este o metodă agricolă de producere a alimentelor utilizând substanțe și procese naturale. Comisia a stabilit pentru anul 2030 obiectivul ca 25% din terenurile agricole din UE să fie cultivate ecologic – o creștere semnificativă față de nivelul de 10,5% din 2022.
Fondurile acordate de UE pentru agricultura ecologică (peste 12 miliarde de euro în perioada 2014 – 2022) au ajutat la creșterea suprafeței consacrate agriculturii ecologice. Producătorii primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Una dintre acestea este măsura 11 – Agricultura ecologică ce se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menținerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică. În anii precedenți au fost probleme cu plata subvențiilor pentru culturile ecologice.
Producătorii ecologici pot obține subvenții mai mari
Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă, pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare. Astfel, pe o perioadă de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) și maximum 3 ani (pentru culturi perene), conversia la agricultura ecologică se face cu menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la semnarea angajamentului. APIA Iași a plătit deja fermierilor ce au culturi ecologice în jur de 200.000 de lei, banii care reprezintă subvențiile acordate pentru culturi ecologice, pentru anul 2023. Producătorii din Iași mai pot solicita certificatul ecologic de la Direcția Agricolă, pentru plantațiile cu fructe de pădure, fermele zootehnice sau cele apicole.