Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași care cultivă fructe de pădure au solicitat atestatele pentru produse ecologice
Producătorii din Iași care cultivă fructe de pădure au solicitat atestatele pentru produse ecologice

Producătorii din Iași care cultivă fructe de pădure au solicitat atestatele pentru produse ecologice

08 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Producătorii din Iași care au suprafețe mici cu fructe de pădure vor să devină producători ecologici. Aceștia au adus documentele la Direcția Agricolă Iași

Tot mai mulți ieșeni care au plantații cu fructe de pădure vor să devină oficial producători ecologici. Aceștia au adus documentele necesare la Direcția Agricolă Iași, iar după ce sunt verificați de specialiști și îndeplinesc toate condițiile primesc certificatele ecologice. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică se regăsesc contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic, în cazul ieșenilor cu afaceri în domeniul zootehnic. Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Producătorii din Iași vor să fie atestați ecologic

A crescut numărul ieșenilor cu atestat de producător ecologic. Astfel, în anul 2020 au fost înregistrați 270 de producători ecologici, în anul precedent fiind 300 de producători, iar în 2022 sunt 346 de producători. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau a plantațiilor cu fructe de pădure. Aceștia primesc subvenții mai mari, dacă înscriu culturile în agricultura ecologică. Una dintre acestea este măsura 11 – Agricultura ecologică, ce se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică. Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul Măsurii 11 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare. Sumele pe care le pot primi drept subvenții pleacă de la minim 200 de euro pe hectar și ajung la 500 de euro.

Reguli stricte pentru cei care vând produse ecologice

Cei care comercializează produse ecologice le pot vinde cu prețuri duble sau triple față de produsele convenționale. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice care prevede mai multe reguli. Termenii „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având în mod clar legătură cu producția ecologică.

De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv termeni utilizați în mărci comerciale, practici utilizate în etichetare sau promovare ce pot induce în eroare consumatorul sau utilizatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în Regulamentul european. Un workshop pentru promovarea agriculturii ecologice a fost organizat în Iași. Producătorii din Iași și din regiunea Moldovei au prezentat produsele ecologice în cadrul acestui eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *