Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași au primit 400.000 de euro, bani acordați în programul „Tomata” 2022
Producătorii din Iași au primit 400.000 de euro, bani acordați în programul „Tomata” 2022

Producătorii din Iași au primit 400.000 de euro, bani acordați în programul „Tomata” 2022

03 sept. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Producătorii din Iași au primit cei 3.000 de euro la hectar acordați în programul „Tomata”. Suma totală plătită a ajuns 400.000 de euro

Plata de 3.000 euro a intrat în conturile legumicultorilor din Iași eligibili în programul „Tomata”. Suma totală plătită a ajuns la 400.000 de euro. Imediat după ce a expirat termenul pentru depunerea documentelor justificative pentru ciclul I de producție, au fost efectuate plățile către beneficiari. Producătorii din Iași care au depus cereri în programul „Tomata” au fost verificați de către specialiștii Direcției Agricole. Din numărul total de 95 de producători înscriși în program în anul 2022, 85 sunt eligibili să încaseze ajutoare financiare. Cei mai mulți producători vând roșiile în piețele din municipiu. Direcția Agricolă verifică și piețele din Iași, în această perioadă.

Ieșenii eligibili în programul „Tomata” vând legumele în piețe

Specialiștii verifică în această perioadă dacă producătorii au atestate eliberate de autoritățile locale, au etichetat corespunzător produsele și vând legumele și fructele în interiorul pieței, unde sunt spații amenajate pentru comercializarea produselor. Specialiștii Direcției Agricole Iași vor verifica și carnetele de comercializare, documentul de identitate al producătorului agricol, dar și dacă produsele au etichete care să ateste denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare. Producătorii agricoli au obligația de a afișa etichetele într-un loc vizibil consumatorilor, fără a fi deteriorate. Temperaturile scăzute din primăvară au creat o serie de dificultăți legumicultorilor înscriși în programul „Tomata”, astfel că plantele și-au încetinit dezvoltarea, iar fermierii au fost nevoiți să investească mai mult în sistemele de încălzire, în condițiile unor costuri ridicate pentru energia electrică și gazele naturale. Aceștia au solicitat prelungirea termenului privind depunerea documentelor justificative vânzării produselor și s-au făcut modificări la acest program, în favoarea legumicultorilor.

Programul „Tomata” a avut succes în Iași

Ieșenii care au primit banii dețin o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați. Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele. Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Producția minimă este cuprinsă între 400 de kilograme și 3.500 de bucăți sau kilograme la 1.000 de metri pătrați, în funcție de tipul legumelor.

Astfel, la salată producția minimă e de 3.500 bucăți/1.000 mp, la spanac e de 400 kg/1.000 mp sau 3.500 de kilograme/1.000 de metri pătrați pentru roșii sau castraveți. Ieșenii eligibili în programul „Tomata” au obținut subvenții în valoare de aproape un milion de euro în perioada 2018-2021.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *