Prima pagină » Economic Local » Producătorii de zmeură și mure din Iași abia fac față comenzilor din partea clienților. Seceta le creează probleme. „Temperaturile ridicate înmoaie fructul”
Producătorii de zmeură și mure din Iași abia fac față comenzilor din partea clienților. Seceta le creează probleme. „Temperaturile ridicate înmoaie fructul”

Producătorii de zmeură și mure din Iași abia fac față comenzilor din partea clienților. Seceta le creează probleme. „Temperaturile ridicate înmoaie fructul”

29 iun. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

A crescut cererea pentru zmeura și murele produse în Iași. Producătorii de fructe de pădure spun că abia fac față solicitărilor din partea clienților, iar problemele apar din cauza secetei, producția fiind redusă

Producătorii de zmeură și mure din Iași au un an bun, în ceea ce privește vânzările, dar incert când vine vorba de producție. Din cauza secetei, vor fi mai puține fructe de pădure în Iași. Producătorii spun că este mare cererea din partea clienților și abia reușesc să onoreze comenzile.

„E secetă și sunt probleme din cauza temperaturii. Eu am soi de căpșuni remontant și stagnează înflorirea, dacă temperaturile sunt ridicate. Trebuie să fie până în 32 de grade, iar la zmeură e nevoie de apă din abundență. Temperaturile ridicate înmoaie fructul și apar arsurile solare. Nu este stricat produsul, dar clienții care văd pata aia cred că e un putregai. Eu le consum și așa. Am început să culeg zmeura de la începutul lunii iunie 2022 și voi culege până în toamnă, pentru că am soi remontant. Nu îmi ajung produsele la câtă cerere există. Vânzarea e puternică și cererea e foarte mare! Problema e la producție. Dacă nu va ploua, de cel puțin 3-4 ori, în iulie-august, fructele se vor împuțina considerabil. Probabil se vor usca în totalitate”, susține Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure din satul Poiana Deleni, comuna Deleni.

Zmeura și murele vândute în Iași anul acesta vor fi mai scumpe

Producătorul mai spune că au crescut cheltuielile de producție a fructelor de pădure, de aceea prețul final, cu care se comercializează, este mai mare cu 20-30 la sută, în anul 2022. Chiar și așa, aceștia nu duc lipsă de clienți.

„Prețurile au crescut mult la tot ce ține de produse agricole, inputuri, tratament, forță de muncă. Apa e cu pompă submersibilă și utilizez curent electric care s-a scumpit, de la 82 de bani pentru un kilowatt, la 1,5 lei. Cheltuielile au crescut! Caserolele s-au scumpit cu 50 la sută. Anul trecut mă costa un drum până la Iași 130 de lei, iar acum e 200 de lei. Am crescut și eu puțin prețurile. Ca să păstrez un raport al profitului de anul trecut trebuia să cresc mai mult, dar am ales să nu am profit mare, ci să se bucure lumea de fructele naturale. Văd că cerința este mare și asta e bine, pentru că oamenii au început să conștientizeze importanța acestora. Acum e 28-30 kilogramul de zmeură, iar anul trecut era 25 de lei. Pe cules și pe caserolă plătesc o treime din prețul cu care vând eu. Am avut pe cineva permanent care mă ajuta la plantație, dar acum nu mai am, pentru că nu îmi mai convine. Oamenii vin, beau și fumează, nu mai fac treabă. Am un grup de doamne care prășesc și plivesc, de care sunt mulțumit, iar la treburi bărbătești vine un domn, 2-3 de zile, și îl plătesc pentru ceea ce face”, mai spune Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure din Iași.

Dorian Secară: „E bună producția”

Pentru ca producătorii să aibă o producție cât mai bună au investit în sisteme de irigații, mai ales după experiențele neplăcute din ultimii ani, când seceta le-a distrus o parte din muncă. Producția de zmeură la hectar este estimată la 8 tone, însă depinde atât de zona unde se află plantația, cât și de soiul folosit. În Iași sunt plantații cu zmeură din soiurile Cayuga, Opal de Vară și Polka.

„E bună producția, dar pentru cei care au sistem de irigații, pentru că este secetă și aceasta provoacă probleme. Noi avem, până acum, 4 tone de zmeură și 6 tone de mure. Plantația are 15.000 de metri pătrați, din care 12.000 pe rod. Merge bine vânzarea. Vindem cu 30 de lei kilogramul de zmeură, dar și angro, ce e peste 10 kilograme, cu 25 de lei kilogramul”, susține Dorian Secară, producător de fructe de pădure din comuna Țibănești, Iași.

Împreună cu alți doi producători din comună, Liviu Calancea și Alexandru Pașaniuc, ieșeanul din Țibănești a fondat „Cooperativa Natural”.

Soiurile de zmeură din Iași sunt productive

Clienții plătesc între 30 și 100 de lei pentru fructele de pădure achiziționate din Iași, iar dacă unii fac livrări la domiciliul, alții vând produsele în magazinele producătorilor locali.

„La noi merge bine piața, chiar dacă suntem la început. Acum sunt în plantație și pot spune că producția de anul acesta e bună. Vom vedea cum merge piața, dar deocamdată suntem mulțumiți”, susține Mihai Sandu, producător de fructe de pădure din comuna Miroslava, Iași.

Producția de zmeură, indiferent de soiul ales, este cuprinsă între 8 și 12 tone pe hectar, iar unele plante pot produce fructe până în noiembrie. În România se poate planta orice soi de zmeură, deoarece această cultură se adaptează foarte bine climei. Într-o astfel de afacere, din domeniul agricol, timp de 3 ani se îngrijește plantația, iar abia după aceea poate fi amortizată investiția. Afacerile cu fructe de pădure s-au dezvoltat în plină pandemie în Iași.

Viitorii antreprenori s-au înscris la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași pentru a înființa plantații cu zmeură, mure, cătină sau căpșuni, fiind înregistrate în jur de 40 de hectare cu fructe de pădure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024