Prima pagină » Economic Local » Producătorii de usturoi, din Iași, primesc 60.000 de euro, bani acordați în programul derulat de stat
Producătorii de usturoi, din Iași, primesc 60.000 de euro, bani acordați în programul derulat de stat

Producătorii de usturoi, din Iași, primesc 60.000 de euro, bani acordați în programul derulat de stat

01 aug. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Producătorii de usturoi, din Iași, primesc prima tranșă din ajutorul de 3.000 de euro la hectar, acordat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În județ, sunt 40 de beneficiari. Următoarea tranșă, de 1.500 de euro, va fi plătită în luna septembrie 2024

Ieșenii ce au culturi de usturoi primesc cei 60.000 de euro, ajutor de la Guvern. Plățile au demarat către beneficiarii din Iași, dar și din restul țării. Producătorii care au nevoie de informații suplimentare pot discuta cu specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Beneficiarii sunt producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obţine sprijinul financiar, aceștia trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp. De asemenea, trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2023. Valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie, inclusiv.

Producătorii de usturoi, din Iași, primesc 60.000 de euro

Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, se vor depune până la data de 29 noiembrie, inclusiv. Suma maximă pe care o pot obține fermierii din Iași nu depășește valoarea maximă de 20.000 de euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 de euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa cultivată. Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că județul Iași este pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi. Comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi este Răchiteni. Aici, în aproape fiecare grădină se găsesc plantații cu usturoi din soiuri românești. Anul trecut, au fost plătite subvenții în valoare de 126.000 de euro.

Producătorii de tomate au primit subvențiile de la Guvern

Producătorii din Iași au primit 150.000 de euro, bani acordați în programul Tomata 2024. Ajutorul financiar este oferit producătorilor care cultivă roșii în spații protejate. A doua tranșă va fi plătită în luna septembrie 2024. Banii din Schema de ajutor de minimis s-au acordat producătorilor agricoli care dețin o suprafață de minim 1.000 mp, spațiu protejat cu legume (HG 846/2023, HG 1569/2022, HG 148/2022, HG 651/2021). Scopul programului derulat în Iași de șapte ani este de a asigura aprovizionarea pe piață cu legume în perioada de extrasezon, precum și susținerea legumicultorilor. La nivelul județului Iași, suprafața de spațiu protejat cu legume este una destul de mare, cu un potențial legumicol deosebit, potrivit specialiștilor. În contextul schimbărilor climatice, apare tot mai des ideea cultivării legumelor în spaţii protejate, cum ar fi, de exemplu, serele şi solariile. Programul de susținere a producției de legume în spații protejate a fost un real succes, tot mai mulți legumicultori beneficiind de sprijin financiar în ultimii ani.

De asemenea, în această perioadă, se fac plățile către producătorii de usturoi, din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`