Prima pagină » Economic Local » Producătorii de usturoi, din Iași, au primit 100.000 de euro, bani acordați în programul derulat de stat
Producătorii de usturoi, din Iași, au primit 100.000 de euro, bani acordați în programul derulat de stat

Producătorii de usturoi, din Iași, au primit 100.000 de euro, bani acordați în programul derulat de stat

26 oct. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Producătorii de usturoi, din Iași, au primit 100.000 de euro, bani acordați în programul derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). În Iași sunt 40 de beneficiari care cultivă peste 16 hectare cu usturoi.

Producătorii de usturoi, din Iași, au primit banii acordați în programul derulat de MADR. Beneficiarii pot fi producători agricoli – persoane fizice, producători agricoli – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli – persoane juridice. Pentru a obţine sprijinul financiar, aceștia trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp.

Producătorii de usturoi, din Iași, au primit banii de la stat

De asemenea, trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2023. Valorificarea producţiei de către fermierii din Iași s-a făcut în perioada 1 iunie – 21 noiembrie 2024, inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare s-au depus la Direcția Agricolă Iași. Suma maximă pe care o pot obține fermierii din Iași nu depășește valoarea maximă de 20.000 de euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol, pe o perioadă de 3 ani.

Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) arată că județul Iași este pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi. Comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi este Răchiteni. Aici, în aproape fiecare grădină se găsesc plantații cu usturoi din soiuri românești. Anul trecut au fost plătite subvenții în valoare de 126.000 de euro, deci numărul beneficiarilor din Iași nu a scăzut în ultimii 2 ani. Producția de usturoi, de anul acesta, a scăzut din cauza secetei. Cultura de usturoi nu se află pe lista culturilor eligibile la plata despăgubirilor de secetă de anul acesta.

A început depunerea cererilor pentru despăgubirile de secetă

Până în prezent, s-au înregistrat peste 300 de cereri depuse de fermierii din Iași. Agricultorii care au procese verbale de constatare a pagubelor trebuie să depună la Direcția Agricolă o cerere pentru solicitarea despăgubirilor de secetă. Fermierii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot depune/transmite instituției o cerere de solicitare a grantului. Documentul va fi însoțit, după caz, de copia declarației de multiplicare, depusă cu număr de înregistrare la Inspectoratul pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, și de copia actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura lucernă – lot semincer.

Cererea de solicitare a grantului poate fi transmisă la DAJ și prin fax sau poștă sau în format electronic, prin E-mail. Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar. Depunerea cererilor se face până la 29 octombrie 2024. Banii vor intra în conturi până la finalul anului 2024. De asemenea, producătorii de usturoi, din Iași, au primit 100.000 de euro, bani acordați în programul derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Bugetul.ro
Belea mare pentru Antena 3 CNN și România TV. Cele două televiziuni de știri concurente au primit vestea din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului
redactia.ro
Doliu în lumea artistică. A murit actrița Andreea Raicu
Bugetul.ro
Fabrica românească vândută pe nimic unui milionar israelian. Cumpărătorul a murit, iar acum afacerea a ajuns pe mâinile moștenitoarelor omului de afaceri
a1.ro
David Pușcaș vrea să facă pace cu Luminița Anghel după 10 ani de când au rupt legătura. Fiul adoptiv simte că este „al nimănui!"
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
observatornews.ro
Medic italian, stabilit în România, filmat când cere 30.000 de euro pentru a elibera diplome false. Bărbatul se apără: "Mi-a propus să spun asta"
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
SportpeSurse
Anunțul momentului schimbă polii de putere: „Se face!”. Care sunt condițiile înțelegerii
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi la începutul lunii martie. Livada ta va fi plină de fructe mult mai devreme. Trucul pentru roade bogate
Dailybusiness.ro
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
RomaniaTV
Ministerul Muncii anunţă vouchere de 2,5 milioane!
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Irina Loghin, petrecere pe lux și opulență, la 86 de ani. Cum a venit îmbrăcată. Invitații au crezut că nu văd bine
redactia.ro
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul concurent de la "Mireasa" în el. Detalii cutremurătoare
ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`