Producătorii de roșii din Iași vor primi un sprijin cuplat de 3.600 de euro pe hectar pentru anul de cerere 2022, o sumă mai mică față de cea acordată pentru anul 2021. Ajutorul financiar este oferit și pentru alte tipuri de legume, dar plafoanele alocate măsurii de sprijin cuplat în sectorul vegetal se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului. Suma totală este de 452.384.082 de lei, la nivel național, iar de această formă de sprijin vor beneficia circa 46.000 de fermieri din toată țara, care îndeplinesc condițiile de eligibilitate
Legumicultorii din Iași care cultivă roșii în solarii pot primi, anul acesta, un sprijin cuplat de aproximativ 3.600 de euro la hectar. Plafonul alocat pentru anul de cerere 2022 este în dezbatere publică, astfel că după încheierea acestei perioade ar trebui stabilită suma finală, iar banii ar trebui să intre în conturi în luna iunie 2023. În Iași sunt cultivate roșii în solarii, pe o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați. Cea mai mare comunitate de legumicultori se află la Târgu Frumos, dar în ultimii ani au apărut comunități mai mici și în Prisăcani, Țuțora sau Cozmești.
Alte culturi care sunt eligibile la plata sprijinului cuplat vegetal sunt cele de soia, lucernă, mazăre și fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, sămânță de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate și castraveți pentru industrializare din culturi de câmp, legume cultivate în sere și solare, fructe (prune, mere, cireșe și vișine, caise și zarzăre) pentru industrializare și cartof timpuriu pentru industrializare. Sumele se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Plățile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Producătorii primesc ajutoarele financiare de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași.
Producătorii din Iași primesc un sprijin cuplat de 3.600 de euro
Cuantumul pe hectar pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin raportarea plafoanelor prevăzute în actul normativ la suprafețele eligibile pe fiecare specie în parte pentru anul 2022. Producătorii de roșii primesc alte subvenții în cadrul programului „Tomata”, derulat de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Numărul ieșenilor interesați de subvenția de 3.000 de euro ce este acordată în programul „Tomata” este în creștere.
Anul acesta s-au înscris, la Direcția Agricolă, 138 de producători, din care 44 sunt tineri ce au până în 40 de ani, adică un procent de 32 la sută din numărul total de cereri depuse. Astfel, prin implicarea tinerei generații în dezvoltarea propriilor afaceri din agricultură, acest sector poate atrage mai multe investiții, potrivit specialiștilor din agricultură. Producătorii primesc 3.000 de euro la 1.000 de metri pătrați/beneficiar, iar până la finalul lunii iunie 2023 trebuie să aducă documentele justificative vânzării producției.
Cererile se mai pot depune la APIA
Fermierii din Iași care vor să obțină subvenția APIA și pentru anul 2023 mai pot depune cererile prin aplicația IPA online. Fermierii din Iași pot depune cererile unice de plată până la finalul lunii mai 2023, fiind prelungită această perioadă din cauza ritmului scăzut, comparativ cu anul precedent. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași primește cererile unice de la fermierii din județ până la 31 mai, inclusiv.
Măsura a fost luată exclusiv pentru acest an și nu va rămâne în vigoare în viitor. Până în prezent au fost depuse 12.000 de cereri pentru o suprafață de 100.000 de hectare. Producătorii de roșii din Iași vor primi un sprijin cuplat de 3.600 de euro, după ce se termină perioada când poate fi dezbătut plafonul propus de MADR.