Producătorii de legume, fructe de pădure și miere, din Iași, au depus cele mai multe cereri la Direcția Agricolă, în ultimele două luni, pentru obținerea certificatelor ecologice, primul an de reconversie. Fermierii din județ mai pot solicita aceste documente până la finalul anului 2021
Producătorii din Iași de fructe de pădure, legume și miere au depus documentele la Direcția Agricolă Iași pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică, primul an. A crescut numărul solicitărilor din partea producătorilor, în perioada septembrie – octombrie 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Printre documentele necesare înscrierii la instituția din Iași care verifică și eliberează certificatele ecologice sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare.
De asemenea, fermierii din Iași sunt obligați să aibă declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF- Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.
Fermierii din Iași care vor atestatul de producător ecologic trebuie să respecte mai multe reguli
Producătorii care primesc documentele de la Direcția Agricolă trebuie să respecte o serie de reguli stricte. În caz contrar, pierd certificatul obținut de la instituția din Iași și reobținerea lui durează câțiva ani. Cei care obțin certificatul ecologic aplică doar tratamente aprobate în sistemul ecologic. Pentru că sunt mai costisitoare cheltuielile cu întreținerea plantațiilor, producătorii vând produsele cu prețuri mai mari față de cele obținute în agricultura convențională.
Una dintre familiile din Iași care are cătină bio și a obținut în ultimii 4 ani actele care arată că fructele sunt naturale, fără chimicale, este familia Sandu, din comuna Lețcani. Aceștia spun că anul acesta vor avea o producție bună, chiar dacă în zona respectivă nu au o sursă de apă pentru a înființa un sistem de irigații. Cătina este utilizată atât la produsele cosmetice, cât și la anumite medicamente. Fructele de plantație au aceleași beneficii ca și cele sălbatice. Una din calitățile acestei plante este că are de 10 ori mai multă vitamina C.
O parte dintre producătorii din Iași care au solicitat în acest an atestatele de producători ecologici sunt cei care cultivă fructe de pădure
În Iași sunt înregistrate 147 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, din care în jur de 40 de hectare sunt atestate ca fiind ecologice. De asemenea, interesul pentru obținerea certificării ecologice este și din partea ieșenilor care cultivă legume fără chimicale. Pentru ca produsele ecologice să fie promovate, iar numărul producătorilor care practică astfel de agricultură să crească în următorii ani, Direcția Agricolă Iași și Asociația Rural Development Research Platform vor demara, în perioada 2021-2023, un proiect de promovare a produselor agricole ecologice. În Iași sunt înregistrate 30.000 de hectare cu culturi ecologice.