Direcția Agricolă și Autoritatea Fitosanitară verifică producătorii de legume din Iași care le cultivă în câmp și în solarii. Echipele mixte vor verifica și apa cu care legumicultorii din județ udă culturile, dar și asigurarea trasabilității produselor. Controalele se vor derula în următoarele două săptămâni
Direcția Agricolă și Autoritatea Fitosanitară vor demara controale la producătorii de legume, din județul Iași, pentru o perioadă de două săptămâni. Cultivatorii de legume trebuie să fie prezenți la fața locului în momentul derulării controlului, fiind anunțați cu 24 de ore înainte ca acesta să se desfășoare. De asemenea, echipele mixte formate din specialiștii agricoli și cei din domeniul fitosanitar vor verifica și apa cu care legumicultorii udă culturile, dar și asigurarea trasabilității produselor.
În eșantionul de control sunt incluși un număr de 463 de producători care cultivă legume, în câmp și solarii, pe o suprafață de aproape 1.000 de hectare. De asemenea, specialiștii vor verifica și documentele necesare comercializării producției legumicultorilor din județul Iași, înregistrarea acestora ca producători la primăriile unde exploatează terenurile agricole, dar și dacă sunt înregistrați ca PFA, I.I sau societăți. Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolă, în județul Iași sunt cultivate peste 10.000 de hectare cu legume, în câmp și solarii, cât și în grădinile populației.
Producătorii de legume din Iași pot depune cererile la APIA, în Programul de minimis la legume, până la data de 20 iulie 2021
În această perioadă, producătorii de legume din Iași pot depune cererile de obținere a ajutoarelor financiare în cadrul Programului de minimis la legume. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a înregistrat 16 solicitări din partea legumicultorilor din Iași care vor să obțină ajutorul financiar în valoare de 2.000 de euro, la hectar. Termenul de depunere a cererilor expiră pe data de 20 iulie 2021, inclusiv. Banii se acordă pentru o singură cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză. Solicitanții trebuie să dețină un cod unic de înregistrare la APIA, înainte de a depune cererea pentru ajutorul de minimis la legume. Producțiile minime sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate.
Legumicultorii din Iași au investit 726.000 de euro în afacerile din mediul rural, bani obținuți în fostul program Tomata
Programul de minimis la legume 2021 este fostul program Tomata, derulat cu succes la Iași, în perioada 2017-2020. Ieșenii au obținut în această perioadă ajutoare financiare în valoare de 726.000 de euro. Banii i-au investit în modernizarea solariilor, încălzirea lor sau în achiziția de răsaduri, dezvoltând astfel afacerile cu tomate. În anul 2020 s-au înscris 121 de legumicultori care cultivă tomate, iar 112 dintre aceștia au fost eligibili la finanțare și au încasat ajutoarele în valoare de 3.000 de euro, fiecare, de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cei mai mulți beneficiari ai programului derulat cu fonduri de la stat au fost legumicultorii din Târgu-Frumos, o comunitate de lipoveni ce se ocupă doar cu agricultura, afacerile fiind moștenite din generație în generație.