Prima pagină » Economic Local » Producătorii de cireșe din celebra localitate Comarna, din Iași, se tem că o să rămână cu fructele de sezon în livezi. Graurii, coronavirusul și zilierii, problemele cu care se confruntă

Producătorii de cireșe din celebra localitate Comarna, din Iași, se tem că o să rămână cu fructele de sezon în livezi. Graurii, coronavirusul și zilierii, problemele cu care se confruntă

27 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Piețele din Iași sunt pline cu cireșele de mai din livezile producătorilor din celebra localitate Comarna. Producătorii de cireșe din Iași spun că anul acesta au o producție bună, dar probleme vor apărea la comercializarea cireșelor, din cauza coronavirusului. Producătorii se plâng și de pagubele produse de grauri sau de lipsa zilierilor. Fructele de sezon vor fi vândute cu prețuri cuprinse între 12 și 15 lei kilogramul. Producătorii de cireșe din Iași vor culege sute de tone de fructe de sezon de pe aproximativ 600 de hectare din localitatea Comarna

Producătorii de cireșe din celebra localitate Comarna din Iași culeg roadele din livezi, însă munca cea mai grea abia de acum începe. Cireșarii au închiriat tarabe la piață unde vând producția, însă se tem că vor rămâne cu fructele de sezon nevândute din cauza scăderii numărului de clienți. De pe cele 600 de hectare de livezi de cireșe din comună se culeg anual sute de tone de fructe care ajung în piețele din Iași. Unul dintre cei mai recunoscuți producători din zonă este Relu Acatrinei. Ieșeanul deține două hectare de livadă, de 50 de ani vechime, moștenită de la părinți.

Coronavirusul și graurii, problemele cu care se confruntă producătorii de cireșe, din celebra localitate Comarna

Producătorul Relu Acatrinei, din Iași povestește că anul acesta nu au avut probleme din cauza ploilor, însă coronavirusul și graurii le distrug toate planurile. Relu Acatrinei estimează o producție de 10 tone de cireșe la hectar.

„Anul acesta, din cauza vremii, graurii nu au mai migrat și stau acum pe capul nostru. Zona asta cu livezile noastre este lângă cuiburile lor. Fac prăpăd în livezi. Noi sperăm să vindem toată producția. Piața noastră era în Suceava, Iași, angro. Anul acesta nu se știe ce va fi. Le mai scoatem la stradă. Am avut anul trecut clienți care veneau și luau de la popasul de la Poieni. Mai veneau italienii, dar acum încă nu avem făcut un contract cu ei, cu producția de anul acesta”, spune Relu Acatrinei.

Ieșenii au producție bună anul acesta, dar nu vând fructele de sezon așa cum sperau

Producătorii de cireșe din Iași se tem că vor rămâne cu fructele de sezon în livezi din cauză că va fi redusă interacțiunea cu clienții, iar contractele cu clienții ce erau sigure anul trecut nu au fost semnate până acum.

„Noi ne facem griji că nu vom putea vinde toate cireșele. Vor fi probleme cu vânzarea cireșelor din cauza coronavirusului. La piață vom interacționa cu mai puțini clienți, prețurile nu vor mai fi la fel. Dacă plouă toată săptămâna, boambele de iunie vor crăpa. Anul trecut au fost probleme din cauza ploilor, anul acesta vom vinde mai puțin din cauza coronavirusului. Cred că vom pune și pe grupul cu produse locale, să mergem la domiciliul clientului”, spune Costel Remus.

Producătorii de cireșe din localitatea Comarna vor vinde fructele de sezon cu prețuri cuprinse între 12-15 lei kilogramul

Producătorul cu 3 hectare de livezi povestește că anul trecut jumătate din producție a vândut-o clienților care veneau din alte comune sau din oraș.

„Veneau într-o plimbare, luau 3-10 kilograme de cireșe. Aveam clienți în fiecare zi, pe unii i-am lăsat să culeagă cât aveau nevoie. Nu am avut o producție mare, dar am vândut tot. Anul acesta nu va fi la fel. Nu ne-au mai sunat clienții să ne întrebe de preț, de disponibilitate. Doar câțiva au sunat să ne întrebe cât va fi prețul. Va fi mai greu să vindem toate cireșele și vom face prețurile în funcție de piață. Vom vinde cu 12-15 lei kilogramul, la început”, a mai spus Costel Remus.

Lipsesc zilierii care să culeagă fructele de sezon din livezile din celebra localitate Comarna

Primarul comunei Comarna, care este la rândul său producător din Iași cu un hectar de livezi, spune că nu găsește zilieri care să îl ajute să culeagă cireșele. Producătorul spune că va vinde fructele de sezon la piață sau pe grupurile cu producători de pe facebook.

„Anul acesta producția e bunișoară. Soția va vinde la piață și vom pune anunțuri și pe grupurile de producători”, spune Constantin Grădinaru, primarul comunei Comarna.

Producătorii din Iași vor culege sute de tone de fructe de sezon de pe aproximativ 600 de hectare în localitatea Comarna și în luna iunie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *