Prima pagină » Economic Local » Producătorii care vând murături și zacuscă în piețele din Iași trebuie să informeze DSVSA
Producătorii care vând murături și zacuscă în piețele din Iași trebuie să informeze DSVSA

Producătorii care vând murături și zacuscă în piețele din Iași trebuie să informeze DSVSA

06 nov. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Producătorii care vând murături și zacuscă în piețele din Iași trebuie să informeze DSVSA cu privire la activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa și să obțină atestare sanitar veterinară. De asemenea, aceștia trebuie să respecte anumite condiții de igienă și pot comercializa marfa doar în județul Iași, unde se află gospodăria, sau în județele limitrofe. În anul 2024, DSVSA Iași a aplicat amenzi în valoare de 40.000 de lei comercianților din piețele ieșene

Noi reguli pentru producătorii de legume și fructe, din Iași! Cei care dețin o mică fermă legumicolă în județul Iași, care obțin produsele din gospodăria proprie și le comercializează, cum sunt murăturile sau zacusca, trebuie să se înregistreze la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. De asemenea, ei își pot comercializa marfa doar în limita a 800 de kilograme pe an.

„Este un document pe site-ul ANSVSA, care stă 30 de zile pe site, iar dacă nu sunt excepții, se aprobă aceste noi reguli pentru producătorii din Iași, dar și din restul țării. Producătorii de zacuscă și de murături sunt afectați de noile modificări”, susține Gabriel Ciobanu, director al DSVSA Iași.

Noile reguli vor intra în vigoare peste 30 de zile. Cei care vor să consulte documentele se pot uita pe site-ul ANSVSA.

Producătorii care vând murături și zacuscă în piețele din Iași trebuie să informeze DSVSA

Producătorii din Iași din domeniul legume-fructe care produc și comercializează în piețele din municipiu sau din județ trebuie să obțină documente atestate sanitar-veterinar, de la instituția abilitată în acest sens, respectiv DSVSA. În anul 2024, inspectorii sanitar veterinari au aplicat amenzi în valoare de 40.000 de lei comercianților din piețele ieșene. Inspectorii au constatat că nu există substanțe necesare igienizării spațiilor, contracte încheiate cu o unitate autorizată sanitar veterinar, pentru efectuarea operațiunilor de deratizare, dezinfecție și dezinsecție, dar și lipsa marcării spațiului de depozitare. În piețele din Iași, s-a descoperit lipsa avizelor trimestriale a fișelor de sănătate a animalelor de către furnizorii de lapte crud, producătorii de lactate, și s-au dispus măsuri de remediere a neconformităților găsite.

S-a scumpit kilogramul de varză, în 2024

Cei care vor să pună varză la murat, anul acesta, scot mai mulți bani din buzunar. Prețurile au crescut la 3, până la 3,5 lei kilogramul, față de 1 leu sau chiar mai puțin, cât era acum un an. Producătorii spun că seceta și prețurile mari la materia primă au determinat creșterea prețurilor. Pentru că a fost mai scump pentru fermieri să cultive această legumă, au pus în pământ cantități mai mici. Potrivit Institutului Național de Statistică, suprafețele cultivate cu varză au scăzut de la an la an. Dacă în 2018 – 2019 erau 47.000 de hectare cultivate, în 2020 – 2021 suprafața a scăzut cu 10.000 de hectare, la nivel național. În zona legumicolă de la Târgu Frumos, din județul Iași, producția a fost mică. Pe de altă parte, producătorii care vând murături și zacuscă în piețele din Iași trebuie să informeze DSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024