Anchetatorii ucraineni au identificat peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse. Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat joi, 28 aprilie, într-un interviu acordat canalului german Deutsche Welle seria de atrocităţi comise de armata rusă.
Peste 8.000 de cazuri de crime de război în Ucraina
Anchetatorii anunţă peste 8.000 de cazuri de crime de război. Potrivit magistratei Venediktova, aceste presupuse crime cuprind „ucideri de civili, bombardamente asupra infrastructurilor civile, torturi” şi „crime sexuale” semnalate în „teritoriile ocupate ale Ucrainei”. De asemenea, aceasta a mai adăugat ca procurorii anchetează cazuri de „utilizare de arme interzise”.
„Este vorba de fapt de 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.
În schimb, anchetatorii nu pot să se deplaseze în mai multe zone din estul Ucrainei, ca de pildă la Mariupol, Doneţk şi Lugansk, deoarece nu au acces în acele teritorii. De asemenea, anchetatorii utilizează „conexiunile radio şi conexiunile audio ale ocupanţilor” pentru a identifica eventuale cazuri, a conchis Venediktova.
Beth Van Schaack, ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, a acuzat miercuri, 27 aprilie, la ONU armata rusă de comiterea de crime de război în regiunea Donbas în estul Ucrainei.
„Dispunem în prezent de informaţii credibile potrivit cărora o unitate militară rusă care operează în împrejurimile Doneţkului a executat ucraineni care încercau să se predea, în loc să-i plaseze în detenţie. Dacă aceasta se confirmă, ar fi o încălcare a principiilor de bază ale legilor războiului”, a spus ea.
Astfel, joi, 28 aprilie, zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi pentru presupuse crime de război comise la Bucea. În acest sens, serviciile procurorului general al Ucrainei au anunţat că aceştia vor fi căutaţi.
Amintim faptul că ucrainenii au acuzat trupele ruse de crime de război în acest oraş de lângă Kiev, dar Moscova a negat orice responsabilitate şi a vorbit despre „înscenări” ale autorităţilor ucrainene.
Ancheta Curţii Penale Internaţionale asupra masacrului din Bucea
Într-o altă ordine de idei, amintim că masacrul din Bucea este anchetat zilele acestea de către Curtea Penală Internaţională. Procurorul Karim Khan a precizat că în cele din urmă, se va ajunge la un adevăr în ceea ce priveşte aceste presupuse crime de război săvârşite de armata rusă. Acesta subliniază faptul că exista deja probe solide, dovezi care să poată construi un caz în Ucraina.
”Cadavrele care sunt în acele pungi de pe ecran nu sunt false. Le-am văzut. Am stat lângă ele. Problema este cum au murit, cine este responsabil şi în ce circumstanţe?” a mai precizat Khan.
Oficialul a mai adăugat că acum toată lumea urmăreşte să vadă cât de ”eficient ar fi statul de drept” în ceea ce priveşte invadarea Ucrainei de către Rusia.
”Trebuie să progresăm într-un mod care este, probabil, mult mai eficient decât în trecut”, a explicat el, sugerând, astfel, problemele jurisdicţionale ale Curţii Penale Internaţionale.
Procurorul Karim Khan a făcut aceste declaraţii examinând imaginile oferite de procurorii ucraineni din cadrul investigaţiei presupuselor crime de război comise de Rusia în Bucea.