Un director de școală din județul Iași este acuzat de cei de la Agenția Națională de Integritate de conflict de interese penal. Reprezentanții ANI au sesizat procurorii în acest caz. Pe de altă parte, Elena Alida Iftime a contestat în instanță concluziile inspectorilor de integritate
Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat ieri că a sesizat procurorii cu privire la un director de școală din Iași. Astfel, cei de la ANI au precizat că au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani în cazul directorului Elena Alida Iftime.
„Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a șase persoane. De asemenea, ANI a sesizat organele de urmărire penală în cazul unei persoane cu funcție de conducere din cadrul unei unități a sistemului de învățământ de stat”, au menționat cei de la Agenția Națională de Integritate.
Concluzia celor de la Agenția Națională de Integritate, contestată în instanță de director
Cei de la Agenția Națională de Integritate au adăugat că au constatat un conflict de interese penal în cazul femeii.
„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani cu privire la posibila încălcare de către Elena Alida Iftime, director al Școlii Gimnaziale Oțeleni și consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Oțeleni a dispozițiilor art. 301, alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. În perioada mai 2017 – septembrie 2018, în exercitarea atribuțiilor de serviciu aferente funcției de director al Școlii Gimnaziale Oțeleni, persoana evaluată a semnat acte în temeiul cărora soțul persoanei evaluate a obținut venituri în sumă totală de 43.400 de lei. Având în vedere acest fapt, rezultă indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese penal, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, au mai afirmat cei de la Agenția Națională de Integritate.
„Elena Alida Iftime nu a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare”
Agenția Națională de Integritate a mai afirmat că persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
„Elena Alida Iftime nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, au mai menționat cei de la Agenția Națională de Integritate.
Acum, urmează ca procurorii să decidă ce se va întâmplă în continuare cu directorul de școală.
Pe de altă parte, Elena Alida Iftime a contestat deja în instanță concluziile celor de la Agenția Națională de Integritate. Directorul de școală le cere judecătorilor din cadrul Curții de Apel Iași să dispună anularea raportului de evaluare întocmit de ANI. Instanța ieșeană va stabili un prim termen de judecată al procesului, după care magistrații vor asculta ce au de spus Elena Alida Iftime, cât și cei de la Agenția Națională de Integritate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.