Prima pagină » Titlurile zilei » Procurorii nu îndrăznesc să se atingă de FEG! În mai multe unități de învățământ s-au făcut percheziții, numai ilegalitățile comise la postliceala lui Cristian Stanciu, de la PSD, sunt trecute cu vederea! – FOTO

Procurorii nu îndrăznesc să se atingă de FEG! În mai multe unități de învățământ s-au făcut percheziții, numai ilegalitățile comise la postliceala lui Cristian Stanciu, de la PSD, sunt trecute cu vederea! – FOTO

21 feb. 2024, 02:00,
Sorin Pavelescu în Titlurile zilei

Procurorii nu îndrăznesc să se atingă de FEG, postliceala lui Cristian Stanciu, deși la alte astfel de școli din România s-au făcut percheziții, în vizor fiind luate mai multe instituții de învățământ care livrau diplome false mai multor cursanți. În acest context, ar trebui ca procurorii să cerceteze și ilegalitățile comise la școala postliceală condusă de consilierul județean PSD, unde cursanții obțin diplome fără să participe la cursuri.

Procurorii nu îndrăznesc să se atingă de FEG, școala postliceală deținută de consilierul județean PSD Cristian Stanciu

Luni, 19 februarie 2024, au avut loc mai multe percheziții în județele Mureș și Ilfov, într-un dosar privind școlarizarea fictivă a mai multor cetățeni italieni care au obținut ilegal diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist în Uniunea Europeană. Acești cetățeni au obținut certificatele fără să cunoască limba română și fără a frecventa cursurile de pregătire practică.

Cu toate că reporterii BZI au demonstrat fără echivoc, în octombrie 2022, că și Fundația Ecologice Green (FEG), deținută de consilierul județean PSD Cristian Stanciu, fabrică infirmieri și asistenți medicali pe bandă rulantă, fără ca aceștia să participe la cursurile de pregătire teoretică și la practica desfășurată în unitățile medicale din Iași, autoritățile nu au luat niciun fel de măsuri. Cursanții trebuie doar să plătească taxa de școlarizare și pot fi siguri că în doar câteva luni vor avea diploma care le permite să îngrijească bolnavii din orice spital de stat sau din mediul privat. Reporterii BZI au demonstrat cu înregistrări audio și cu documente că pentru elevii FEG este suficient să plătească taxa de școlarizare și astfel vor fi siguri că vor absolvi cu note peste 9.

În ciuda dezvăluirilor făcute de reporterii BZI, autoritățile competente nu au luat niciun fel de măsuri pentru a stopa și pedepsi corupția de la FEG. Trebuie precizat că Fundația Ecologică Green oferă o gamă largă de cursuri de calificare, pregătind persoane care doresc să devină tehnician maseur, frizer, cosmetician, ospătar, bucătar, cameristă, infirmier etc. Toate acestea sunt doar un prilej pentru Cristian Stanciu de a-și spori averea, deoarece, deși elevii plătesc bani frumoși pentru a studia la FEG, la final ajung să aibă doar o diplomă, dar fără a avea cunoștințe, deoarece prezența la cursuri este facultativă.

O serie de percheziții ar scoate la iveală toată corupția din cadrul postlicealei lui Cristian Stanciu

În cadrul unei anchete de amploare, reporterii BZI au dezvăluit că, pentru a urma cursul de infirmier, elevii trebuie să achite o taxă de 800 de lei. Deși, conform contractului de studii, cursul de calificare trebuia să dureze 5 luni, 2 luni fiind alocate perioadei de practică, acestea au durat mult mai puțin. Conform documentelor, cursul trebuia să aibă o durată de 250 de ore, dar, în fapt, as. med. pr. Speranța Agapie, cea care s-a ocupat de pregătirea teoretică a elevilor, a predat doar 16 cursuri, care durau circa 1.30-2 ore și se desfășurau în sediul FEG de la Casa Modei.

De aici rezultă că persoanele care au optat pentru cursul de infirmier au făcut de 8 ori mai puține ore decât era prevăzut în program. Mulți dintre cursanți aveau job-uri în România sau erau plecați la muncă în străinătate. Aceștia s-au prezentat doar la foarte puține cursuri sau chiar deloc, dar asta nu i-a împiedicat să obțină diploma cu care se pot angaja în orice spital de stat sau privat din România și din străinătate.

La cursul de calificare infirmier de la FEG s-au înscris 25 de persoane, dar au luat parte la orele de predare doar 10-11, existând și oameni care nu s-au prezentat deloc nici la orele de teorie, nici la practică. Cu toate acestea, la final, toți cursanții au avut mediile încheiate, obținând note peste 9. Nici în cazul pregătirii practice, situația nu a fost mai fericită. Practica s-a desfășurat în 2 sesiuni, între 9 mai 2022 – 10 iunie 2022 și 25 iulie 2022 – 8 august 2022, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași.

Cursanții au fost împărțiți în 3 grupe. Dacă la prima sesiune s-au prezentat mai mulți, la cea de practică, desfășurată în perioada 25 iulie – 8 august 2022, a luat parte doar o singură persoană. Ceilalți cursanți au lipsit fie din cauza serviciului, fie pentru că au fost plecați în concediu. Pe as. med. pr. Speranța Agapie, angajata lui Cristian Stanciu, nu a deranjat-o deloc că elevii săi nu au fost deloc la practică, ci principala sa grijă era să-i îndemne pe aceștia să achite cât mai repede taxa de școlarizare, pentru ca reprezentanții FEG să fie siguri că nu se vor retrage. La FEG au fost posibile toate aceste lucruri doar pentru că școala postliceală este deținută de Cristian Stanciu, consilier județean PSD.

Tot prin influența de care s-a bucurat, Cristian Stanciu s-a aflat în incompatibilitate 3 ani, în perioada 15.06.2018-27.01.2021, timp în care a fost membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Iași, dar a ocupat și postul de consilier județean. Mai mult, în perioada în care se afla în incompatibilitate, Cristian Stanciu era și vicepreședintele PSD Iași, dar și liderul de grup al consilierilor județeni social-democrați.

Cristian Stanciu, protejatul șefului de la PSD Iași! Bogdan Cojocaru nu crede în decizia ANI

Agenția Națională de Integritate l-a găsit în stare de incompatibilitate pe Cristian Stanciu. Mai exact, în decursul a aproape trei ani, între 15 iunie 2018 și 27 ianuarie 2021, acesta a deținut simultan funcția de membru al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, o unitate medicală subordonată Consiliului Județean Iași, și poziția de consilier județean. Drept urmare, potrivit legii, acesta nu va mai putea ocupa nicio funcție publică sau politică în viitor.

Reporterii BZI l-au contactat pe Bogdan Cojocaru, președintele organizației județene PSD Iași, pentru a-l întreba dacă pe listele de la alegerile locale sau parlamentare va mai ocupa Cristian Stanciu vreun loc, ținând cont de decizia de incompatibilitate emisă de ANI. Acesta a fost reținut în declarații, repetând faptul că așteaptă soluția instanței.

„Până la liste, drumul e lung. Nu se fac mâine nici listele la locale, nici la parlamentare. În momentul de față, din câte știm noi, din ce am văzut, raportul întocmit de ANI nu este definitiv. Fiecare dintre noi își continuă activitatea cât se poate de normal. Această decizie nu are niciun impact asupra activității administrative sau politice. Instanța ne va spune care e finalitatea. Din momentul în care încă mai sunt căi de atac, eu, acum, nu pot spune, instanța va decide și ne va spune calea de urmat”, a declarat Bogdan Cojocaru, președintele Organizației Județene PSD Iași.

Practic, șeful PSD nu crede în competența Agenției Naționale de Integritate și nu ia în considerare hotărârea emisă, din cauza faptului că Stanciu are în continuare căi de atac. Cu toate acestea, Bogdan Cojocaru, șeful PSD Iași, ar trebui să ceară o aprobare și de la șeful de la București, Marcel Ciolacu. Probabil că Stanciu va încerca și va forța să fie pus pe o listă de la PSD Iași, deși este incompatibil. Prin reacția sa, Bogdan Cojocaru a scos în evidență faptul că legea nu contează pentru el momentan, mai ales din punctul de vedere al faptului că decizia ANI poate fi contestată. Ar trebui ca Bogdan Cojocaru să întrebe și un avocat dacă nu cumva poate să intre în sfera penalului, forțând o instalare a lui Cristian Stanciu pe vreo listă a PSD Iași.

În ceea ce îl privește pe Cristian Stanciu, onorabil ar fi, așa cum au făcut toți politicienii din țară când au fost găsiți în incompatibilitate sau urmăriți penal, să își dea demisia și să aștepte decizia instanței. Sub nicio formă nu este normal și moral ca acesta să rămână în continuare în funcție. Ieșenii așteaptă demisia de onoare a consilierului județean PSD Cristian Stanciu și, de asemenea, ca autoritățile statului să-și facă, în sfârșit, obligația și să demareze percheziții în cadrul FEG, acolo unde cursanții primesc diplome false pe bandă rulantă.

Comentarii
  • Enumerați spitalele unde prin “bunăvoința”a se citi șpagă data asistentelor șefe au intrat pe practică fetele de la FEG și așa veți avea lanțul hoției…

  • Cat timp are si da cu bani la toti nu se ia nimeni de el (clasic romanesc)! Poate are sa dea pana moare si scapa in viata asta (ca tat-su). Intrebarea ramane: ce ia cu el?! Lasa ‘imperiu’?! Atatea imperii s-au prabusit dupa moartea ‘creatorului’… Sa traiesti o viata doar ca sa furi sa ai… trece viata pe langa tine bre! Ce familie ai? Tu prin toate gaurile si nevasta prin toate maciucile… ce sa tina minte lumea de tine? ‘A fost si ala..’ Mai ramane ‘imperiul’ dupa ce dai coltu? Si? Ai trait ca sa ce?

  • Ce e asta, un fel de bate seaua sa priceapa iapa?
    Daca sunt dovezi clare, plangere la parchet si succes

  • Daca sunt dovezi trebuie aplicata legea, altfel totul e can can.

  • Procurorii ieșeni îl fac scăpat pe Rotaru Gheorghe , primarul comunei Tibana. Deși a furat banii primăriei din amenzi, acesta stă liniștit. Banii furați au fost investiți în construcția unei clădiri pe care a închiriat-o cu 10 euro/mp magazinului TLT.

  • Mocofanilor, rolul procurorilor ieșeni e să legitimize hoțiile șmecherilor. Lucrările lor, bine tâlcuite, pun la adăpost criminali îmbogățiți pe bani publici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`