Procurorii europeni au anunțat joi că investighează o fraudă de TVA în valoare de 520 de milioane de euro în care sunt implicate „mai multe” grupări mafiote extrem de periculoase, inclusiv temuta Camorra sai Cosa Nostra din Italia.
Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kövesi, a dezvăluit că ancheta – cu numele de cod „Moby Dick” – a dus la 160 de percheziții efectuate joi în mai multe țări UE, inclusiv Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Italia, Luxemburg, Olanda, Slovacia și Spania, precum și în țări din afara UE. Premierul italian Giorgia Meloni i-a felicitat pe anchetatori, spunând că succesul operațiunii a demonstrat „angajamentul guvernului de a lupta împotriva evaziunii fiscale”, evaluat în Italia la peste 80 de miliarde de euro în fiecare an sau aproape 4% din produsul său intern brut.
Ancheta se concentrează pe grupurile mafiote Camorra și Cosa Nostra din Italia, potrivit unei persoane familiarizate cu ancheta, care a primit anonimatul pentru a discuta detalii sensibile, conform Politico.
Numai în Italia, procurorii au înghețat 129 de conturi bancare și au confiscat 192 de proprietăți imobiliare, împreună cu 44 de mașini și bărci de lux.
Care sunt acuzațiile?
Infractorii acuzați au emis facturi în valoare de peste 1,3 miliarde de euro pentru a tranzacționa bunuri printr-un lanț fraudulos în care companiile ar solicita rambursări de la autoritățile fiscale naționale într-o schemă cunoscută sub numele de „fraudă cu carusel TVA”.
Potrivit EPPO, Europa pierde aproximativ 50 de miliarde de euro pe an din cauza acestui tip de criminalitate financiară, care apoi canalizează bani către alte tipuri de activități infracționale. Pentru comparație, comerțul ilegal cu droguri este evaluat la aproximativ 30 de miliarde de euro anual, potrivit Agenției UE pentru Droguri.
Operațiunea „Moby Dick”
„Moby Dick” este o investigație definitorie pentru EPPO”, a declarat procurorul-șef Laura Kövesi. „A trecut ceva timp de când am început să tragem un semnal de alarmă cu privire la implicarea puternică a grupurilor de crimă organizată periculoase în frauda bugetului UE.
Dincolo de pagubele colosale pe care le creează, am avertizat asupra amenințării la adresa securității noastre interne pe care o reprezintă activitatea lor în acest domeniu. Acum facem lumină asupra unui prim caz atât de mare.”
EPPO, însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave împotriva intereselor UE, a vizat timp de trei ani în mod repetat organizațiile criminale care operează aceste scheme ca o modalitate de a preveni extinderea acestora.
Procurorii au declarat că un ordin de înghețare de peste 520 de milioane de euro este executat pentru a compensa daunele aduse bugetului UE și național.
„Moby Dick” arată că nu există două lumi criminale separate”, a adăugat Kövesi. „Lumea infractorilor cu adevărat răi și periculoși care fac contrabandă cu droguri, traficând oameni pe de o parte; și lumea infractorilor cu gulere albe, „doar” coruperea și spălarea banilor, de cealaltă parte”.