Prima pagină » National » Procurorii au extins acțiunea penală împotriva profesorului care a agresat sexual mai mulți elevi
Procurorii au extins acțiunea penală împotriva profesorului care a agresat sexual mai mulți elevi

Procurorii au extins acțiunea penală împotriva profesorului care a agresat sexual mai mulți elevi

12 sept. 2024, 18:21,
în National

Procurorii de la Parchetul Capitalei au extins acțiunea penală împotriva profesorului Sorin Spineanu Dobrotă, de la Colegiul Sf. Sava din Capitală. Acuzat inițial de violarea unui băiat minor și agresarea sexuală a altui minor, profesorul este acuzat acum de agresiune sexuală împotriva altui minor. Potrivit unor surse judiciare, există suspiciunea că ar exista și alte victime, care sunt așteptate să îl renunțe pe profesor.

„La data de 11.09.2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus extinderea acțiunii penale împotriva unui inculpat (un bărbat în vârstă de 51 de ani, cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de viol săvârșit asupra unui minor și agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor), pentru săvârșirea altor două infracțiuni de agresiune sexuală asupra unui minor.

Cu privire la noile infracțiuni, în baza mijloacelor de probă administrate procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

În data de 16.02.2019, în timp ce se afla la locuința sa din mun. București, sector 3, și acorda meditații persoanei vătămate – un băiat în vârstă de 14 ani la data respectivă, profitând de poziția sa de autoritate și încredere, fiind profesor al persoanei vătămate, inculpatul a luat-o pe aceasta în dormitorul locuinței, unde a exercitat asupra acesteia acte de natură sexuală, fără permisiunea persoanei vătămate.

Cu o altă ocazie, în cursul lunii februarie 2019, în aceleași împrejurări, inculpatul a exercitat din nou acte de natură sexuală asupra aceluiași minor, fără permisiunea acestuia. La data de 12.09.2024, procurorii au formulat propunere de înlocuire a măsurii controlului judiciar luată față de inculpat, cu măsura arestării preventive, dosarul fiind înaintat la judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 3 București.

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri – Biroul Agresiuni Sexuale”, transmite Parchetul Capitalei.

Acuzațiile inițiale

În 25 iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au pus în mişcare acţiunea penală împotriva bărbatului cercetat pentru viol săvârşit asupra unui minor şi agresiune sexuală asupra unui minor.

Judecătoria Sectorului 3 a respins atunci propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul profesorului. Instanţa l-a plasat pe bărbatul de 51 de ani sub control, judiciar pentru 60 de zile.

Ministerul Educaţiei anunţa că a luat act de informaţiile apărute în spaţiul public privind reţinerea unui cadru didactic de la Colegiul Naţional ”Sfântul Sava” din Capitală, în acelaşi timp şi angajat al Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE).

Oficialii instituţiei precizau că ”manifestă toleranţă zero faţă de orice abateri de la normele legale, profesionale, de etică şi faţă de orice formă de abuz şi violenţă: fizică, psihologică sau emoţională”.

„Unitatea de învăţământ în care acesta este încadrat va lua toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, pentru protejarea interesului superior al copilului. Conform prevederilor art. 209 alin. (6), în cazul în care cadrul didactic este cercetat pentru fapte care constituie infracţiuni incompatibile cu funcţia didactică, pe perioada desfăşurării cercetării penale, acesta nu va desfăşura activităţi didactice cu beneficiarii primari”, transmitea MInsiterul Educaţiei.

Tentativă de sinucidere

Profesorul de la Colegiul „Sf. Sava” din Capitală a fost internat, la finalul lunii iulie, în Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce ar fi inghiţit o cantitate mare de medicamente. Poliţia Capitalei anunţa, referitor la acest caz, că a fost sesizată în legătură cu prezenţa la camera de de gardă a unui bărbat în stare gravă ca urmare a unei tentative de suicid şi că face cercetări pentru vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3. Ulterior, el a fost externat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *