Prima pagină » National » Procurorii au deschis dosar penal în cazul indienilor infectaţi cu COVID-19 de pe un şantier din Bucureşti
Procurorii au deschis dosar penal în cazul indienilor infectaţi cu COVID-19 de pe un şantier din Bucureşti

Procurorii au deschis dosar penal în cazul indienilor infectaţi cu COVID-19 de pe un şantier din Bucureşti

25 aug. 2020, 14:01,
George Cristian în National

Decizie de ultima oră a autorităţilor. Procurorii au deschis dosar penal în cazul indienilor infectaţi cu COVID-19 de pe un şantier din Bucureşti. Parchetul Judecătoriei din Sectorul 4 a anunţat că a fost deschis un dosar penal sub săvârşirea infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Dosarul are în vedere cazul celor 34 de indieni infectaţi cu COVID-19 şi care s-au plimbat nestingheriţi prin Capitala.

Procurorii au deschis dosar penal în cazul indienilor infectaţi cu COVID-19

Decizia a venit din partea Parchetului Judecătoriei Sectorului 4. Pe data de 24 august 2020 s-a deschis dosarul penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București a fost înregistrat la data de 24.08.2020 dosarul penal nr. 5941/P/2020, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 C.p.

În fapt, la data de 22.08.2020, în jurul orelor 17:15, organele de poliție din cadrul Secției 26 Poliție, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu au fost solicitate să se deplaseze la adresa din Mun. București Sector 4, Sos. Berceni nr. 94, locație la care se află un șantier, spre a însoți organele abilitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică București, în vederea efectuării unei anchete epidemiologice în zona locurilor în care sunt cazați muncitorii unei societăți comerciale. În urma efectuării anchetei epidemiologice s-a descoperit un număr de 34 de angajați confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, din totalul de 108, șantierul în discuție fiind supus măsurilor de carantinare. Urmare a sesizării înregistrate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București au dispus administrarea cu celeritate a probelor necesare lămuririi aspectelor sesizate”, anunță PJ Sector 4.

Muncitorii umblau nestingheriţi prin oraş

Conform martorilor din zonă, muncitorii indieni umblau liberi prin magazine. Unii dintre vecini îi şi angajase pe indieni pentru diverse lucrări în locuinţe. Alți localnici spun că muncitorii nu ar fi beneficiat de condiții prea bune de cazare. O femeie a declarat pentru Digi24 că i-a văzut chiar făcându-și nevoile afară. „Îi vedeam din curte, din casă, ieșind afară la curte, îi vedeam cum își fac nevoile. Nu mai zic de miros, de mizerie. Seara stau aici, în fața șantierului, câte 30-40, vorbesc la telefon, mănâncă semințe…” – a declarat tânăra.

Care este starea indienilor infectaţi cu COVID-19

În urma constatăriii cazurilor de COVID-19 s-a trecut de urgenţă la izolarea focarului. Autorităţile au afirmat că toţi pacienţii infectaţi au fost luaţi şi internaţi în spitale pentru îngrijirile de specialitate.

„Este vorba despre o comunitate de 108 oameni. Dintre aceştia, 32 au fost depistaţi cu infecţie COVID. În cursul zilei de astăzi, toţi oamenii vor fi duşi parte în spitalele COVID, cei care au fost depistaţi pozitiv, iar restul vor fi duşi în carantină instituţionalizată. Acest focar a fost izolat şi toate măsurile necesare sunt luate”, a transmis primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Ministrul Muncii a dat asigurări, la acea vreme, că toată situaţia este sub control şi că DSP Bucureşti a început o anchetă epidemiologica pentru a stabili cu exactitate persoanele contacti direcţi cu cei care s-au infectat cu COVID-19. Într-o declaraţie de presă, aceasta anunţa că în curând se va ajunge la o concluzie referitor la ceea ce s-a întâmpla pe şantierul de construcţii din Bucureşti.

„Alături de DSP București, azi-noapte m-am deplasat la șantierul în locația de la care aveam informații că s-a întâmplat să existe un focar cu efecte asupra stării de sănătate și implicit asupra stării apte de muncă a acelor oameni. Din primele informații, cei infectați sunt din India dar urmează să avem o evaluare completă așa cum am rugat celelalte instituții să mă informeze”, a transmis Violeta Alexandru, adăugând că DSP București a luat deja primele măsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *