Prima pagină » National » Procurorii ar trebui să verifice achiziția de vaccinuri în pandemie, susține Marcel Ciolacu

Procurorii ar trebui să verifice achiziția de vaccinuri în pandemie, susține Marcel Ciolacu

18 apr. 2022, 13:43,
în National

Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe procurori să verifice achiziția de vaccinuri în pandemie. Social democratul susţine că România a cumpărat enorm de multe vaccinuri raportat la numărul populației din țară.

Unele surse afirmau faptul că DNA a deschis dosar penal, în septembrie 2021, referitor la achiziţia de vaccinuri în pandemie. La acea vreme se zvonea că premierul Florin Cîțu ar fi implicat în ancheta penală.

Procurorii trebuie să verifice achiziţia de vaccinuri în pandemie

Marcel Ciolacu a declarat în cadrul unei intervenţii la un post de televiziune faptul că procurorii trebuie să verifice modul în care vaccinurile au fost achiziţionate în pandemie. Liderul social democrat a arătat faptul că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, pentru o populație de 15 milioane de oameni. Ba mai mult, președintele Camerei Deputaților afirmă faptul că inițial au fost cumpărate 60 de milioane de doze, iar miniștrii USR au mai cumpărat incă 40 de milioane. Achiziţia s-a ridicat la suma de 700 de milioane de euro.

„Au compărat prima oară 65 de milioane de doze. Au expirat acum câteva zile vreo două milioane de doze, le-am aruncat. Noi avem o ţintă de populaţie pentru vaccinare de 15 milioane de români

În mai anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, a fost contrasemnat de domnul Bârnă, pentru că era vicepremierul cu atribuţii pe zona sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura e plecat din zona de sănătate.

Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a precizat Ciolacu.

 

În acest context, liderul social democrat susţine că îi este greu să creadă că la asemenea sume de bani nu au fost şi altfel de interese la mijloc. O anchetă în acest caz ar putea duce la lămuriri suplimentare.

DNA ar fi deschis un dosar penal pe tema achiziţiilor de vaccinuri

În altă ordine de idei, în septembrie 2021, opinia publică era informată asupra faptului că DNA a deschis un dosar penal pe achiziţia de vaccinuri în pandemie. La acea dată se zvonea că premierul de la acea vreme, Florin Cîțu este vizat în anchetă. Din septembrie 2021 până la data articolului în spaţiul public nu a mai apărut nicio informație referitoare la anchetă.

Este bine de menţinut faptul că România s-a transformat în donator de vaccinuri sau vânzător. Vă aducem aminte faptul că țara noastră a donat cantități mari de vaccinuri în țări precum Republica Moldova dar a și vândut. România a vândut peste 700.000 de doze de vaccin către Irlanda:

România a încheiat un acord de principiu pentru vânzarea de vaccin împotriva COVID-19 Irlandei. Din acest acord fac parte 700.000 de doze de Pfizer BioNTech cu menţiunea foarte importantă că aceste doze nu sunt necesare în acest moment pentru derularea campaniei de vaccinare din ţara noastră. (…) menţiona Andrei Baciu la acea vreme.

În altă ordine de idei, încurajam procurorii să înceapă o anchetă penală împotriva miniștrilor USR referitor la achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`