Prima pagină » Magazin » Procesul de colectare selectivă și reciclare
Procesul de colectare selectivă și reciclare

Procesul de colectare selectivă și reciclare

07 ian. 2022, 12:27,
în Magazin

Fiecare tip de gunoi este eliminat într-un fel și, în cel mai bun caz, reciclat. Când vorbim de gunoaie în România, aici sunt incluse și tonele de moloz de la lucrările de construcții care se acumulează în fiecare an. Deșeurile din minerit și din stațiile de tratare a deșeurilor sunt, de asemenea, parte integrantă a statisticilor privind deșeurile. Fiecare „tip de deșeu” este un capitol în sine. Totuși, în acest articol ne concentrăm asupra tipurilor de deșeuri cu care ne confruntăm zilnic: în primul rând deșeurile de ambalaje care apar în gospodăriile noastre, dar și în industrie și comerț.

Din ce în ce mai multe ambalaje 

Pe lângă deșeurile organice, deșeurile voluminoase și alte deșeuri reziduale, o mare parte a deșeurilor pe care le generăm sunt formate din ambalaje. Anual, sunt aruncate milioane de tone de deșeuri de ambalaje. Acestea includ ambalaje din sticlă, plastic, hârtie, aluminiu, tablă, compozit, oțel, dar și lemn și alte materiale de ambalare. Acestea, de cele mai mult ori, sunt aruncate în coșuri gunoi normale. Puțin peste jumătate din deșeurile de ambalaje sunt generate de industrie și comerț. Acestea includ, de exemplu, cutiile de carton și foliile care sunt folosite pentru transportul mărfurilor. Restul de deșeuri de ambalaje sunt generate de consumatorii finali privați. Producem mai multe deșeuri de ambalaje în fiecare an. Industria și comerțul au înregistrat o creștere considerabilă. Gospodăriile private folosesc chiar și cu 20% mai multe ambalaje. Pe lângă ambalajele din aluminiu, cum ar fi cutiile de băuturi, mai multe ambalaje din plastic ajung în coșul de gunoi, așa cum spuneam. De asemenea, comerțul online în plină expansiune înseamnă că sunt transportate mai multe colete, ceea ce explică în primul rând creșterea cantității de deșeuri în comerț și industrie.

Ce este reciclarea?

Reciclarea face de fapt deșeurile inutilizabile din nou utilizabile și le readuce la ciclul economic – în cel mai bun caz nu doar o singură dată. Reciclarea pornește cu colectarea selectivă. În acest sens, trebuie folosite coșuri gunoi colectare selectivă care sunt distincte de cele obișnuite. Aceste coșuri speciale au, în primul rând, culori diferite sau, dacă nu au anumite coduri aplicate pentru a face distincția. Ele sunt realizate din diverse materiale, existând inclusiv coșuri gunoi inox elegante, destinate utilizării în spații precum corporații, instituții, școli sau chiar propria locuință. De asemenea, în tot mai multe orașe sunt zărite coșuri gunoi stradale. După ce are loc procesul de colectare selectivă, făcut de către individ, va urmă reciclarea ce este efectuată de personal abilitat. Reciclarea se poate întâmpla în trei moduri diferite:

Reutilizare: Produsele folosite sunt reutilizate în forma lor utilizată inițial, de exemplu, sticle returnabile care pot fi reumplute de până la 50 de ori, ceea ce evita producerea multor sticle noi.

Reciclarea materialelor: materialul din care este fabricat deșeul este reciclat. Sticlele din plastic PET sunt, de exemplu, mărunțite și topite pentru a produce noi sticle PET, dar și fibre textile.

Valorificarea energiei: În sensul cel mai larg, incinerarea gunoiului contează în procesul de reciclare. Energia care a fost introdusă odată în produs este eliberată din nou sub formă de energie termică – și poate fi folosită pentru a genera electricitate, de exemplu.

De ce este importantă reciclarea? 

Petrol, nisip, minereuri – toate aceste materii prime există doar într-o măsură limitată pe planeta noastră. Și totuși ne comportăm ca și cum ar fi mai multe planete ale căror materii prime le putem folosi la infinit. Pentru a nu consuma aceste resurse, dar și pentru a reduce poluare, cu efecte devastatoare asupra planetei și implicit a noastră, trebuie să facem colectare selectivă și, ulterior, selectare!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024