Societatea Omniasig Vienna Insurance Group SA a dat în judecată Primăria Municipiului Iași și SC ApaVital SA. Firma de asigurări a solicitat despăgubiri după ce o mașină a fost distrusă pe o stradă din orașul Iași. Reclamanții au susținut că autoturismul a fost distrus din cauza unui canal fără capac. An de an, la Iași apar zeci de astfel de procese, în care firmele de asigurări cer daune de la municipalitate
Așa-numitele „procese ale gropilor” par să fi fost reluate la Iași! Primăria și societatea ApaVital au fost date recent în judecată după ce un șofer și-a distrus mașina într-un canal fără capac. Astfel, SC Omniasig Vienna Insurance Group SA a dat în judecată Primăria Municipiului Iași și SC ApaVital SA. Firma de asigurări a solicitat despăgubiri după ce o mașină a fost distrusă pe o stradă din orașul Iași. Reclamanții au susținut că autoturismul a fost distrus din cauza unui canal fără capac.
Totuși, judecătorii au respins recent acțiunea formulată de firma de asigurări.
„Instanța admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Municipiul Iași. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC Omniasig Vienna Insurance Group SA în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Iași, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată”, au precizat judecătorii ieșeni.
Firma Omniasig Vienna Insurance Group SA a dat în judecată municipalitatea și SC ApaVital SA
Procesul dintre firma Omniasig Vienna Insurance Group SA și Municipiul Iași, precum și SC ApaVital SA a început pe data de 11 decembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, reclamanta a cerut obligarea Municipiului Iași la plata sumei de 1.160 de lei, reprezentând contravaloarea daunelor plătite persoanei prejudiciate Precision Components SRL, la care se adaugă dobânda legală de la data plății, respectiv de la data de 16 martie 2020, cu cheltuieli de judecată.
„Pe data de 27 ianuarie 2020, numitul C.G.A. a condus autovehiculul din proprietatea persoanei asigurate Precision Components SRL pe podul Bucium din Iași și a intrat cu roțile vehiculului într-o groapă nesemnalizată, avariind anvelopa de pe partea dreaptă-față. Întrucât Precision Components SRL era asigurata noastră, a fost constituit dosarul de daună și s-a plătit o indemnizație de asigurare în valoare de 1.160 de lei”, au afirmat reprezentanții Omniasig Vienna Insurance Group SA.
La ce concluzii au ajuns judecătorii ieșeni
Reprezentanții societății de asigurare au adăugat că administratorul drumului urmează a răspunde pentru neîndeplinirea obligațiilor ce îi revin privind semnalizarea obstacolelor care prezintă pericol pentru circulația rutieră, în conformitate cu dispozițiile articolului 5, alineatul (1) din OUG nr. 195/2002. La rândul lor, reprezentanții municipalității ieșene au formulat o întâmpinare, prin care au solicitat respingerea ca neîntemeiată a cererii de chemare în judecată.
„Accidentul rutier s-a produs ca urmare a trecerii vehiculului peste o gură de canal sau un capac de canal aflat pe podul Bucium, din municipiul Iași, iar SC ApaVital SA are calitatea de administrator al infrastructurii de apă-canal, precum și obligația de a efectua lucrările de reparații și întreținere a canalelor, precum și a gurilor de canal din municipiul Iași”, au afirmat aceștia.
În consecință, ei au invocat lipsa calității sale procesuale pasive, în lipsa probării că sectorul de drum respectiv se află în administrarea Consiliului Local al Municipiului Iași sau în proprietatea acestuia. Mai mult, ei au afirmat că șoseaua respectivă a fost predată, conform H.G. nr. 733/2004, către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași.
La rândul ei, SC ApaVital SA a susținut că nu are în exploatare rețele de distribuție de apă potabilă și rețele de canalizare pe Podul Bucium, pentru că nu există astfel de rețele pe Podul Bucium, nici de distribuție apă potabilă și nici de canalizare.
De asemenea, cele mai apropiate capace de canalizare (guri scurgere ape pluviale) sunt amplasate la 30 mp la ambele capete ale podului, iar pe toată lungimea podului există capace inscripționate Romtelecom. Astfel, judecătorii ieșeni au concluzionat că, din cuprinsul actelor normative citate, reiese că Municipiul Iași nu are calitatea de administrator al DN 24, care a trecut din administrarea Consiliului Local, în administrarea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului prin H.G. nr. 733/2004.