Prima pagină » National » Procesele aflate pe rol pentru românii care contestă amenzile pentru lipsa PLF nu vor ține cont de noile dispoziții din OUG
Procesele aflate pe rol pentru românii care contestă amenzile pentru lipsa PLF nu vor ține cont de noile dispoziții din OUG

Procesele aflate pe rol pentru românii care contestă amenzile pentru lipsa PLF nu vor ține cont de noile dispoziții din OUG

04 feb. 2022, 22:31,
BZI.ro, în National

Procesele în care cetățenii români contestă amenzile pentru lipsa PLF – formularului digital de intrare în România și care se află pe rolul instanțelor la data intrării în vigoare a noii OUG adoptate joi de Guvern vor fi supuse dispozițiilor legale care se aflau în vigoare la momentul săvârșirii faptei contravenționale.

Prevederea apare în forma finală și completată a Ordonanței de urgență trimisă vineri la Monitorul Oficial.

Joi, 3 ianuarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență prin care a adus schimbări importante la cadrul legal de implementare a formularului digital de intrare în România (PLF), în urma problemelor apărute în aplicarea acestui mecanism, foarte mulți români acuzând că au fost amendați pe nedrept.

Astfel, Executivul a decis ca anumite persoane să poată completa o singură dată formularul digital (PLF) de intrare în România, nu de fiecare dată ca acum.

Călătorii vor putea completa formularul cu maximum 72 de ore înainte de a intra în țară, față de 24 până acum, iar pragul minim al amenzii a fost redus de la 2.000 la 500 de lei.

Două noi articole în Ordonanța PLF trimisă spre publicare la Monitorul Oficial

Vineri, 4 februarie, Guvernul a trimis către media forma finală a acestei Ordonanței de Urgență așa cum a fost trimisă pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Față de proiectul care a fost în consultare publică, Executivul a adăugat două articole importante:

„Litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești la data intrării învigoare a prezentei ordonanțe de urgență sunt supuse dispozițiilor legale în vigoare la momentul săvârșirii faptei contravenționale.

– Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare în termen de 5 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat astăzi noile prevederi

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat că orice călător trebuie să îndeplinească una dintre cele trei cerințe CNSU: certificat de vaccinare, trecere prin boală sau test PCR.

„Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster.

Pe teritoriul României, orice țară care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.”, a spus Adriana Pistol.

Secretarul de stat a mai precizat și noile modificări aduse asupra PFL

Astfel, termenul de 24 de ore necesar completării înainte de intrarea în țară a fost extins pentru 72 de ore. De asemenea, au fost introduse câteva excepții de categorii profesionale, respectiv cele care traversează frecvent granița. Aestea includ piloți, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, navigatori, personal medical, persoane care lucrează în țări vecine cu noi.

Aceste categorii care reprezintă excepții au datoria de a completa o singură dată formularul și este suficient pentru a traversa frontiera. În situația în care nu mai fac parte din acea categorie, trebuie să anuleze primul formular.

Mai mult decât atât, prin noua Ordonanță de urgență, a fost crescută perioada de păstrare a datelor personale la șase luni, pentru a putea demonstra că formularul a fost completat, în situația în care vor exista situații de natură juridică.

S-a adus și o reducere a cuantumului minim al amenzilor, în sensul reducerii de la 1.000 de lei la 500 de lei.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *