Locuitorii din Galicia au intentat un proces fără precedent împotriva statului spaniol și autorităților regionale, acuzându-le de proasta gestionare a poluării generate de creșterea intensivă a porcilor.
Acțiunea, susținută de organizațiile de mediu ClientEarth și Prietenii Pământului, marchează prima dată când un tribunal european va judeca impactul fermelor industriale asupra apei și sănătății populației.
Un scandal ecologic de proporții
Regiunea A Limia, unde sunt concentrate sute de ferme, se confruntă cu poluare severă:
- Mirosuri insuportabile, care îi forțează pe locuitori să țină ferestrele închise.
- Ape contaminate cu nitrați și bacterii rezistente la antibiotice, cu risc crescut de cancer și alte boli.
- Hepatotoxine periculoase detectate în rezervoarele locale.
„Ne este teamă să ne plimbăm în apropierea surselor de apă”, mărturisește Pablo Alvarez Veloso, lider al comunității locale.
În timp ce guvernul regional din Galicia susține că lucrează la un proiect de „economie circulară” pentru gestionarea deșeurilor, locuitorii cer măsuri concrete.
Procesul, aflat la Curtea Supremă de Justiție din Galicia, ar putea crea un precedent la nivel european, punând presiune pe guverne pentru a reglementa industria zootehnică poluantă.
Dacă instanța dă dreptate reclamanților, fermierii și autoritățile ar putea fi obligate să implementeze măsuri stricte de protecție a mediului, ceea ce ar putea avea efecte majore asupra întregii industrii a cărnii de porc din Europa.
Pericol major de febră aftoasă în România
Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează asupra unui risc crescut de răspândire a febrei aftoase în România, pe fondul eliminării controalelor vamale după aderarea la spațiul Schengen.
Focarele confirmate în Slovacia și Ungaria ridică semnale de alarmă, iar autoritățile impun măsuri stricte pentru a preveni o criză sanitar-veterinară.
În urma unei decizii luate de Comitetul Naţional pentru Combaterea Bolilor pe 11 martie 2025, ANSVSA a implementat un set de restricții drastice:
- Interdicția transportului de animale vii, furaje, paie, compost și gunoi de grajd din Ungaria spre România.
- Restricții severe asupra produselor de origine animală (carne, lapte și produse lactate).
- Monitorizare epidemiologică extinsă pentru a depista orice suspiciune de boală.
Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, subliniază că prevenirea răspândirii febrei aftoase necesită un efort colectiv.