Prima pagină » International » Proces istoric în Franţa unde sunt 20 de suspecţi în atentatul terorist din 2015 – FOTO

Proces istoric în Franţa unde sunt 20 de suspecţi în atentatul terorist din 2015 – FOTO

08 sept. 2021, 14:29,
BZI.ro, în International

În Franța începe un proces istoric cu privire la atentatele de la Paris din 2015, care au lăsat 130 de morți. Sunt 20 de suspecţi care sunt audiaţi în tribunal.

Atacul cu împușcăturile și bombardamentele extremiștilor din grupul statului islamist (ÎS) a fost cea mai gravă atrocitate de după cel de-al doilea război mondial din Franța. Singurul atacator supraviețuitor, Salah Abdeslam, va apărea în instanță cu alți 13 inculpați la o instalație special construită din Paris.

Procesul este descris ca fiind cel mai mare din istoria modernă a Franței

În următoarele nouă luni, vor avea loc peste 140 de zile de audieri care implică aproximativ 330 de avocați și 1.800 de reclamanți civili. Vor fi audiați aproximativ 300 de martori, inclusiv supraviețuitori și François Hollande, președintele francez în momentul atacurilor. Înaintea procesului, Hollande a declarat presei franceze că acesta a fost un moment important pentru victimele atentatelor, pe care le-a descris ca „act de război” la acea vreme.

ISIS a recunoscut că a atacat sala de concerte Bataclan, un stadion important, restaurante și baruri pe 13 noiembrie 2015. Philippe Duperron, care și-a pierdut fiul Thomas în atacul de la Bataclan, a declarat că există sentimente mixte cu privire la proces, nu în ultimul rând nerăbdarea și anxietatea.

„Va fi ocazia ca toate victimele să depună mărturie, așa că va fi un moment foarte dureros și va readuce din nou durerea”, a spus el.

Un supraviețuitor, Jerome Barthelemy, a spus că vrea să audă cum au făcut față alte victime de la atacuri, dar nu se aștepta că acuzatul să vorbească.

Dintre cei 20 de suspecți judecați, șase sunt judecați în lipsă. Se confruntă cu acuzații de crimă, complicitate și conspirație teroristă.

Majoritatea acuzaților, inclusiv Abdeslam, ar putea fi condamnați la închisoare pe viață dacă ar fi condamnați.

Atentatul terorist de la Paris din 2015 a adus o undă de șoc în Franţa

Atentatul din Paris care s-a soldat cu decesul a peste 130 de persoane a adus o undă de șoc în Franţa. Vorbim despre faptul că orașul a fost puternic afectat din punct de vedere al turismului. La acea dată, tot mai multe persoane îşi anulase biletele către Paris:

Anulăm zbor, anulam tot, pentru că este destul de riscant. Am fi renunţat la vacanta” era mărturia unui turist la acea dată.

Pe de altă parte, un român a povestit că a simţit pe pielea lui ce s-a întâmplat în Paris în 2015:

Sunt în siguranţă. Clipele pe care le-am trăit noaptea aceasta în Paris sunt incredibile.
Eram în Stade de France, stadionul era plin, oamenii glumeau, întâlneam Campioana Mondială. La câteva minute după startul partidei, s-au auzit 3 explozii în jurul stadionului. Cu toţii credeam iniţial că era vorba de nişte petarde…meciul a continuat. Atmosferă, zâmbete, conducem cu 2-0 Germania, se termina partida. (…) spunea la acea dată românul stabilit în Franța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *