Proces inedit la Tribunalul Iași! Cel mai sincer hacker din România a scăpat de toate acuzațiile:

Proces inedit la Tribunalul Iași! Cel mai sincer hacker din România a scăpat de toate acuzațiile: „Am stat la caterincă cu niște gabori într-un birou la BCCO”

23 oct. 2019, 04:00
Sorin Pavelescu, în Titlurile zilei

Povestea lui Iulian Cezar Oancea este una cu adevărat impresionată: deși era doar un copil de 14-15 ani, procurorii din cadrul a trei structuri DIICOT s-au străduit să-l prindă. Din teribilism și din dorința de a face cât mai mulți bani în condiții rapide, fără muncă, a descoperit cum poate sparge conturile bancare ale clienților băncilor. Susține că ar fi făcut peste 100.000 de euro. În urmă cu câteva zile, judecătorii de la Tribunalul Iași l-au scăpat și de ultimul dosar în care este implicat: au stabilit că nu mai poate fi pedepsit deloc

Judecătorii de la Tribunalul Iași nu prea au avut ce să-i facă lui Iulian Cezar Oancea, un tânăr de 20 ani pasionat de tehnologie și IT, care a fost trimis în judecată de procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași (DIICOT), pentru că a spart conturile unor clienți ai unor bănci. Magistrații au constatat că faptele pentru care a fost trimis în judecată Cezar Oancea de procurorii ieșeni, la începutul acestui an, sunt comise exact în aceeași perioadă în care au fost comise fapte similare pentru care a fost deja condamnat definitiv. Mai exact, pentru faptele din perioada 2013-2015, tânărul a fost condamnat deja definitiv de instanțele din Bacău și din Cluj la o pedeapsă de cinci ani de internare într-un centru de detenție. Era pedeapsa maximă prevăzută de legislația penală pentru faptele săvârșite de un minor. A ieșit din Centrul de detenție pentru minori de la Brăila pe data de 13 martie 2018, după ce i-a fost admisă o cerere de liberare condiționată. Nici măcar procurorii nu au mai contestat acea decizie de liberare înainte de termen.

Pedeapsa este deja executată

În acest context, judecătorii ieșeni l-au condamnat zilele trecute tot la cinci ani de detenție într-un centru pentru minori, dar au constatat că pedeapsa este deja executată. În acest context, tânărul hacker a scăpat fără să mai fie trimis înapoi în spatele gratiilor. Judecătorii ieșeni au menținut decizia de liberare condiționată a Judecătoriei Brăila și au considerat că Cezar Oancea și-a ispășit deja pedeapsa. Povestea lui Iulian Cezar Oancea a mai făcut obiectul unui material de presă publicat în „Bună Ziua Iași”, fiind una extrem de interesantă. Totul pleacă de la pasiunea lui obsesivă pentru tehnologie și de la dorința de a avea bani, telefoane scumpe, bijuterii, ceasuri, mașini ca în filme etc. Le-a avut pe toate începând de la vârsta de 13 ani. Atunci a început să facă bani de unul singur, cu ajutorul viciului său pentru tehnologie și IT. În general, Iulian este un copil bun, inteligent, respectuos cu ceilalți, cu personalitate puternică, chiar sclipitor. Absolut nimic din copilăria lui nu prevedea un viitor petrecut în centrele de detenție. Deși părinții lui au văzut că avea foarte mulți bani, că la 13-14 ani cumpăra produse electrocasnice dintre cele mai scumpe, au crezut că este pur și simplu genial, foarte deștept și că este plătit de diferite firme pentru care face „lucruri” pe internet. Evident, a fost o greșeală a lor, pentru care ulterior au plătit cu toții, atât copilul, cât și ei.

Sunt vinovați și părinții?

Nu este simplu deloc pentru un părinte să te trezești cu mascații în casă de mai multe ori pentru că ai un copil care sparge conturi de internet și fură bani de pe cardurile oamenilor sau din conturile băncilor. „Din probele dosarului, instanța a ajuns la concluzia că părinții inculpatului minor și-au pierdut autoritatea față de singurul lor copil. Văzând că fiul lor aduce acasă atâtea bunuri fără să le fi plătit, trebuiau să-și dea seama că minorul a comis o faptă penală, fiind exclus să fi crezut povestea cu banii virtuali”, au susținut judecătorii într-o sentință de condamnare a adolescentului.

Procurorii ieșeni l-au trimis în judecată la începutul lui 2019

De la 13 ani, Iulian s-a apucat de acest sport – căuta vulnerabilități ale clienților și băncilor pentru a putea fura bani. Urme ale faptelor sale au început să apară simultan în mai multe județe ale țării, dar și în străinătate. Astfel, a ajuns în atenția mai multor structuri de combatere a crimei organizate din România. Informații despre faptele lui au ajuns și la procurorii de la Iași. A fost trimis în judecată la începutul anului 2019 pentru infracțiunea de acces neautorizat la un sistem informatic. Pare a fi un tip perseverent în activitatea lui infracțională, dar, în același timp, este un tip șocant de sincer. A acceptat sa povestească multe dintre faptele sale pe un blog construit cu scopul de a-i ajuta pe alți tineri să nu ajungă în situația lui.

Ar fi făcut peste 100.000 de euro

Tânărul povestește că aventura lui a început atunci când a devenit extrem de pasionat de jocurile pe calculator, dar și de programare. „Am învățat cum să obțin date de identificare ale cardurilor bancare online, cum și unde pot să le folosesc, cum să identific și să profit de vulnerabilități ale serverelor online pentru a obține genul ăsta de date și alte lucruri de genul ăsta. Chestia asta chiar m-a prins rău de tot și după ceva timp tot ceea ce făceam în fiecare zi era legat doar de lucrurile astea și încercam să îmi perfecționez cât mai mult metodele de fraudare pentru a obține un profit cât mai mare”, mai susține adolescentul. Ușor, ușor, în fiecare zi, s-a perfecționat. A început să obțină lucruri din ce în ce mai valoroase și să facă din ce în ce mai mulți bani.

„Poliția, deschideți sau spargem ușa”

Tânărul mai susține că până în august 2013, toată afacerea mergea foarte bine. Ca în orice altă zi, s-a trezit cu gândul că trebuie să mai facă niște bani pentru că cheltuise prea mult. „În acea dimineață, aveam o dorință incredibil de mare de a avea și mai mulți bani. Stăteam pe canapea, navigând pe iPhone-ul meu. S-a făcut ora șase dimineața, sună interfonul. Mă duc să răspund, nu se aude nimic. Mă întorc din nou pe canapea. Sună din nou. Se duce tata – „Poliția, deschideți!”. În nici două secunde, ofițerii DIICOT Bacău și BCCO Bacău erau la ușă. Cioc, cioc – „Poliția, deschideți sau spargem ușa! A deschis”, descrie Iulian cum a ajuns pentru prima dată în biroul procurorului DIICOT. Șapte ofițeri în civil i-au controlat tot apartamentul timp de opt ore, dar și casa în care locuiau părinții la țară.

„Mi-au cumpărat chiar și o cafea”

I-au fost confiscate toate dispozitivele electronice, dar și produsele achiziționate de pe internet cu ajutorul banilor furați pe internet. „Am fost prezentat în fața unui procuror la sediul DIICOT Bacău. Imediat ce am intrat în biroul procurorului m-a și întâmpinat cu sintagma „Marele infractor Oancea Cezar. Bine ai venit, ia un loc!”. Dacă nu aș fi fost în situația aceea, m-ar fi bufnit un râs teribil la auzul acelor cuvinte. Dar în ciuda circumstanțelor în care mă aflam, râsul nu era chiar primul lucru pe care îmi venea să îl fac”, a povestit băiatul. A fost lăsat să plece acasă după audieri. „În viziunea mea de atunci, am dat cu subsemnatul odată și am stat la caterincă cu niște gabori într-un birou la BCCO, care mi-au cumpărat chiar și o cafea. Ce dracu s-ar putea întâmpla mai rău de atât? Așadar, mi-am reînceput activitatea”, a mai relatat acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *