Prima pagină » Local » Proces ciudat, pe rolul instanțelor din Iași! În plină iarnă, două familii au ajuns să se judece pentru un coș de fum! O femeie susține că nu poate încălzi locuința pentru că riscă să moară! (Exclusiv)
Proces ciudat, pe rolul instanțelor din Iași! În plină iarnă, două familii au ajuns să se judece pentru un coș de fum! O femeie susține că nu poate încălzi locuința pentru că riscă să moară! (Exclusiv)

Proces ciudat, pe rolul instanțelor din Iași! În plină iarnă, două familii au ajuns să se judece pentru un coș de fum! O femeie susține că nu poate încălzi locuința pentru că riscă să moară! (Exclusiv)

19 ian. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Două familii din județul Iași au ajuns să-și dispute în instanță un… coș de fum de la o sobă. În plină iarnă, Eleonora Cojeanu le-a cerut judecătorilor să îi oblige pe Vasile și Elena Barnea să îi permită accesul la acest coș de fum. Reclamanta a susținut că nu poate să-și încălzească locuința din cauza vecinilor. Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au admis cererea formulată de femeie

Proces extrem de ciudat, pe rolul instanțelor de judecată din Iași! Două familii au ajuns să se judece, în plină iarnă, pentru un… coș de fum! O femeie susține că nu poate încălzi locuința pentru că riscă să moară! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Hârlău au admis recent cererea formulată de Eleonora Cojeanu.

„Instanța admite acțiunea formulată pe cale de ordonanță președințială de către reclamantă, în contradictoriu cu pârâții Vasile și Elena Barnea. Dispune obligarea pârâților să permită reclamantei accesul la coșul de fum aferent sobei care funcționează în lotul de casă ocupat de reclamantă, din satul Scobinți, județul Iași. Executorie fără somație și fără trecerea unui termen”, au menționat judecătorii ieșeni.

Totuși, decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Eleonora Cojeanu i-a dat în judecată pe Vasile și Elena Barnea

Procesul intentat de Eleonora Cojeanu celor doi vecini, Vasile și Elena Barnea, a început pe 21 septembrie 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, femeia le-a cerut judecătorilor, pe cale de ordonanță președințială, să dispună obligarea pârâților să-i permită accesul la coșul de fum aferent sobei care funcționează din lotul de casă ocupat de reclamantă din satul Scobinți.

„Pe baza autorizației de construire din data de 20 februarie 1996, eu, împreună cu pârâtul Vasile Barnea, am construit un imobil – casă de locuit – în satul Scobinți. Ca urmare a unei mansarde construite de către acest pârât, el mi-a blocat accesul în pod și a dărâmat coșul de fum. Astfel, au apărut probleme în evacuarea fumului, existând reale pericole de incendiu, fiind vorba despre o instalație improvizată. Cer admiterea acțiunii, existând îndeplinite condițiile urgenței, vremelniciei și a neprejudecării fondului. De asemenea, solicit ca hotărârea să fie executorie, fără somație și fără trecerea unui termen”, a susținut Eleonora Cojeanu în instanță.

Ce au spus vecinii femeii în fața magistraților

La rândul lor, vecinii femeii, Vasile și Elena Barnea, au depus o întâmpinare la dosar. Aceștia au cerut respingerea cererii formulată de Eleonora Cojeanu, ca neîntemeiată.

„Eu m-am ocupat personal de curățarea coșului de fum. Intrarea fumului în casă se datorează unor curenți de vânt specifici zonei, motiv pentru care au fost făcute demersuri și pentru racordarea locuinței la rețeaua de gaz metan. Eu nu mă opun ca reclamanta să aibă acces la coșul de fum aferent sobei la care se încălzește, dar există o cale de acces în podul casei, cale de acces care ar trebui folosită de către reclamantă”, a precizat Vasile Barnea în instanță.

Pe de altă parte, judecătorii au constatat că accesul femeii în podul imobilului a fost restricționat după construirea mansardei.

„Instanța, analizând planșele foto atașate la dosar, coroborate cu răspunsurile la interogatoriu, reține faptul că, drept urmare a unei mansarde construite de către pârât, acesta din urmă i-a blocat accesul reclamantei în pod și a dărâmat coșul de fum, existând astfel probleme în evacuarea fumului. Reține instanța și faptul că există reale pericole de incendiu în cadrul acestui imobil, fiind vorba despre o instalație improvizată. Instanța reține că urgența prezentei cauze este dată tocmai de pericolul pe care îl poate reprezenta necurățarea acestui coș de fum, astfel că reclamantei i se va permite accesul la el.

Instanța a ajuns la situația de fapt arătată mai sus prin analiza susținerilor reclamantei, coroborate cu toate înscrisurile depuse la dosar, toate coroborate și cu planșele foto atașate la dosar, precum și cu răspunsurile la interogatoriul administrat. Având în vedere toate considerațiile arătate, instanța urmează să admită cererea reclamantei formulată pe calea ordonanței președințiale și să dispună obligarea pârâților să permită reclamantei accesul la coșul de fum aferent sobei care funcționează din lotul de casă ocupat de reclamantă din satul Scobinți”, au concluzionat magistrații ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025