Prima pagină » Titlurile zilei » Problemele cu care se pot confrunta ieșenii din cauza schimbărilor bruște de temperaturi. Avertismentul medicilor
Problemele cu care se pot confrunta ieșenii din cauza schimbărilor bruște de temperaturi. Avertismentul medicilor

Problemele cu care se pot confrunta ieșenii din cauza schimbărilor bruște de temperaturi. Avertismentul medicilor

25 iul. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu, în Titlurile zilei

Problemele cu care se pot confrunta ieșenii din cauza schimbărilor bruște de temperaturi. Medicii vin cu avertizări în această perioadă, mai ales că în ultimele două săptămâni ne-am confruntat cu temperaturi extreme, maximele ajungând și la 45 de grade. Acum, meteorologii avertizează vreme cu furtuni și temperaturi care coboară până la 20 de grade Celsius.

Problemele cu care se confruntă ieșenii din cauza vremii

În ultimii ani, trecerea de la sezonul cald la cel rece sau invers se face foarte brusc, iar diferențele de temperaturi afectează foarte puternic organismul și poate produce dezechilibre grave. Potrivit medicilor, trecerea rapidă de la temperaturi mari la unele scăzute poate duce la apariția a numeroase probleme respiratorii, precum astmul sau alte afecțiuni pulmonare, dar se pot înregistra afecțiuni și în sfera ORL.

„Grijă mare pe timpul verii. Schimbările bruște de temperaturi pot avea influențe negative asupra organismului uman. La fel cum se întâmplă atunci când stăm în aer liber, la temperaturi de 32-35 de grade, iar apoi intrăm într-o încăpere cu 20 de grade Celsius, organismul poate suferi un șoc. Astfel, apar afecțiuni la nivel respirator, probleme cardiovasculare. De asemenea, din cauza acestor șocuri, există posibilitatea de a nu vă putea concentra sau odihni”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgențe.

De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru a transmis recomandări și pentru a ne proteja de schimbările de temperaturi. Acesta a subliniat importanța păstrării constante a unei temperaturi în spațiul de lucru sau acasă. În plus, în aceste perioade, este esențial să ne odihnim mai mult, fiind un efort mai mare pentru organism pentru a se adapta schimbărilor climatice.

Diferențe de temperaturi de până la 10 grade în următoarele trei zile

Până acum, după episodul extrem de caniculă care a lovit Iașul pentru două săptămâni, temperaturile au scăzut până la maxim 28 de grade, dar în zilele următoare ne putem aștepta la temperaturi și de 20 de grade Celsius. Meteorologii anunță ploi și instabilitate atmosferică accentuată până vineri, iar temperaturile ajung din nou la 32 de grade Celsius de sâmbătă.

„Până mâine dimineață, regiunea Moldovei se află sub avertizare de cod galben, instabilitate atmosferică temporar accentuată. Astfel, în acest interval de timp, vor fi averse torențiale de ploaie, intensificări ale vântului și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și izolat peste 40 de litri. De asemenea, temperaturile maxime vor ajunge până la 20 de grade în ziua de vineri, 26 iulie”, a declarat Ovidiu Machidon, șef serviciu meteorologic în cadrul Centrului Meteorologic Regional Moldova.

Îngrijorător este faptul că în weekend, sâmbătă, 27 iulie, se vor înregistra 32 de grade, cu 12 grade mai mult decât ziua de vineri, 26 iulie. Acest schimb brusc de temperaturi poate dăuna sănătății ieșenilor.

„Ploile vor acoperi județul Iași și județele Moldovei doar până vineri, atunci când se vor înregistra până la 20 de grade Celsius, iar ulterior, pe parcursul weekendului, temperaturile vor crește, iar vremea va deveni călduroasă și, în general, frumoasă ca aspect. Gradul de apariție a ploilor va fi ridicat doar în zonele de munte”, a mai declarat Ovidiu Machidon, șef serviciu meteorologic în cadrul Centrului Meteorologic Regional Moldova.

Astfel, pentru următoarele două zile, medicii avertizează să fim atenți la ce temperaturi ne expunem, dar și cum ne protejăm de aceste schimbări climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
25 iulie 2024
25 iulie 2024