Prima pagină » National » Probleme pe piața muncii. Iată meseriile care sunt la un pas să dispară
Probleme pe piața muncii. Iată meseriile care sunt la un pas să dispară

Probleme pe piața muncii. Iată meseriile care sunt la un pas să dispară

31 mai 2024, 14:45,
în National

Probleme pe piața muncii. Potrivit datelor transmise de INS, România are circa 443.000 de șomeri, iar mulți cetățeni nu vor să lucreze în anumite domenii. Țara se confruntă cu o criză în ceea ce privește forța de muncă. Iată meseriile care sunt la un pas să dispară.

Probleme pe piața muncii

Angajatorii estimează că 44% din abilitățile și aptitudinile  lucrătorilor vor fi perturbate în următorii 5 ani și mulți muncitori vor avea nevoie de programe de training. Cea mai mare prioritate pentru formarea de competențe este reprezentată de abilitățile cognitive, gândire analitică și creativă, urmate de AI.

Specialiștii pe piața muncii consideră că munca hibridă va continua, fiind preferată și de angajatori și de angajați. Joburile care vor dispărea treptat sunt cele care țin de secretariat, casierii, servicii poștale, vânzători de bilete și operatori care introduc date în computer.

Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.

Cum va influența Inteligența Artificială viitorul salariaților din România

Un studiu recent a demonstrat faptul că unele profesii vor dispărea de pe piața muncii, iar oamenii vor fi puși în situația de a face reconversii profesionale. Capacitățile de inteligență artificială au crescut vertiginos în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă își dau seama cum să folosească tehnologia în mod responsabil. De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care se vor schimba diverse industrii și locuri de muncă pe măsură ce IA se va impune pe piața muncii.

Experții consideră în mare măsură că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății mintale, artiștii și profesorii. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.

Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date. Pe lista joburilor plătite foarte bine se află arhitectul de baze de date. Toate aceste date trebuie să fie introduse într-un sistem sigur, care poate gestiona o cantitate semnificativă de informații. Datele stau la baza multor afaceri, motiv pentru care acest job e căutat în diferite industrii.

În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a precizat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
a1.ro
Reacția Irinei Columbeanu după ce mama ei a fost criticată că nu îl ajută pe Irinel Columbeanu. Ce a spus tânăra despre tatăl ei
Playtech.ro
Limonada bătută, băutura verii cu doar 3 ingrediente. Rețeta care a cucerit internetul
observatornews.ro
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Cu cât se vor scumpi înmormântările de la 1 august. Românii vor fi nevoiți să scoată din buzunar sute de lei în plus
Dailybusiness.ro
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
RomaniaTV
Avem Ordonanţa austerităţii. Se taie tot, iar UE cere mai mult. Lista măsurilor care se aplciă de urgenţă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nicuşor Dan a semnat marţi seară târziu decretul care schimbă din temelii viaţa românilor
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Mihai Leu
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`