Campania de vaccinare anti-COVID-19 se lovește de mai multe probleme, dincolo de scepticismul populației legat de vaccin.
Guvernul Florin Cîțu a amânat adoptarea Ordonanței de Urgență inițiată de Ministerul Sănătății privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical implicat în campania de vaccinare. În absența Ordonanței, nu se pot organiza centrele de vaccinare necesare pentru debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare.
OUG a stârnit revolta primarilor la adresa ministrului Sănătății care nu a prevăzut sursa de finanațare pentru adminstrațiile locale.
Ordonanța a fost amânată pentru moment, deși OUG urma, inițial, să fie adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Motivul pentru care ordonanța a fost amânată, deși etapa a doua a campaniei de vaccinare începe peste două zile, este că nu s-a ajuns la o înțelegere privind sursa banilor.
Primarii, nemulțumiți de nealocarea sumelor necesare centrelor de vaccinare
Primarii au acuzat ministerul Sănătății că Ordonanța îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.
Ulterior, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a precizat că ministerul ar putea suporta plata personalului medical implicat în campania de vaccinare, însă pentru amenajarea centrelor primarii ar trebui să ceară bani la Ministerul Dezvoltării.
„Ministerul Sănătăţii, în urma discuţiilor, cel mai probabil, va putea să preia întregile costuri de personal pentru toată ţara pentru campania de vaccinare. (…) O parte din costurile de amenajare pot fi cerute de la nivel central, prin Ministerul Dezvoltării sau alte entități ale Guvernului”, susține Voiculescu.
Emil Boc: „Ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi sau de la sănătate“
Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.
Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.
Cum bugetul pe 2021 încă nu a fost adoptat, iar primăriile își adoptă oricum bugetul la 45 de zile după aceea, „ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare și în aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență pe care Ministerul Sănătății o pregătește să nu ignore problema finanțării”, a explicat Emil Boc.
Primarul Mihai Chirica: „Vom căuta resursele, dar așteptam și posibilitatea de recuperare”
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a afirmat că părerea lui Emil Boc este împărtășită de toți primarii.
„Nu e neapărat un conflict, ci e vorba de cum poate fiecare instituție să atragă respectul alteia. Trebuie să facem lucrurile constituțional, pe lege. La Iași avem 16 centre de vaccinare și 5 unități mobile, în 16 districte.
Vom face totul ca vaccinarea să fie un eveniment de succes. Vom căuta resursele, dar așteptam și posibilitatea de recuperare. Vrem dialog clar asupra măsurilor pe care le facem împreună”, a declarat primarul Iașului, Mihai Chirica.