Problemele financiare ale patronului Construcții Unu din Iași s-au acutizat. Alexandru Marian a cerut acționarilor să aprobe contractarea unui credit de 3.000.000 lei, care să asigure continuitatea activității. Împuternicit pentru semnarea contractului este directorul economic al firmei. În ultimii ani, contractele cu instituțiile publice pot fi numărate pe degete. Cel mai bun an a fost în 2015, când cifra de afaceri a fost de 24,6 milioane lei.
Pandemia de COVID-19 lasă urme adânci în piața firmelor de construcții din Iași. În timp ce alte firme concurente s-au lansat în proiecte imobiliare, situația firmei Construcții Unu SA, patronată de Alexandru Marian, este destul de incertă din cauza problemelor financiare. În ultimii ani, contractele cu instituțiile publice s-au rărit. Cel mai bun an al societății a fost 2015, când a înregistrat o cifră de afaceri de 24,6 milioane lei, profit de 3 milioane lei, cu un număr de 171 angajați. În 2018, conform ultimelor date disponibile, societatea a avut o cifră de afaceri de 10,9 milioane lei, profit de 1,6 milioane lei, datorii de 2,5 milioane lei, cu 134 angajați. În 2019, Construcții Unu SA a semnat câteva contracte cu instituțiile publice ce pot fi numărate pe degete. A încheiat direct un contract cu Primăria Iași ce viza modernizarea fațadei sediului administrativ, la care se adăugau și reparații la acoperiș. Valoarea totală a fost de aproape 950.000 lei, fără TVA. A mai prins lucrări generale la Colegiul Național „Mihai Eminescu” – 164.699 lei și un contract minor la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” – 17.638 lei.
Alexandru Marian, patronul firmei Construcții Unu, are nevoie urgentă de un împrumut
Conform ultimei convocări a acționarilor societății, Construcții Unu SA are nevoie urgentă de infuzia unei sume consistente. Alexandru Marian va cere acordul acționarilor pe data de 22 iunie, pentru accesarea unui credit de 3.000.000 lei, adică 650.000 euro. Se va apela la programul național de susținere a activității IMM-urilor, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19. La nivel local, sute de firme cu probleme financiare au apelat la acest program. Alexandru Marian a anunțat că va pune la dispoziție și o garanție, constând în două parcele de teren în suprafață de 14.580 metri pătrați, situate pe bulevardul Chimiei, nr.14, plus alte active. Pentru semnarea contractului de credit a fost împuternicit directorul economic Camelia Popa. Contactat telefonic, omul de afaceri a refuzat dialogul. „Îmi pare rău, eu nu dau niciun interviu”, a spus Alexandru Marian.
Ce avantaje au firmele care accesează credite de la IMM Invest
Conform programului IMM Invest România, întreprinderile mici și mijlocii afectate de pandemie pot împrumuta sume cu dobânzi mici care să asigure lichiditățile pentru desfășurarea activității. Statul Român poate garanta până la 90 la sută din valoarea creditelor accesate de la băncile partenere. Creditele pot avea o valoare maximă de 10 milioane lei pentru investiții și de maximum 5 milioane lei pentru capital de lucru. Programul indică un plafon maxim de garantare de 15 miliarde lei. Dobânzile nu depășesc 2,5 la sută pe an. Anunțul de sprijin a provocat un scandal la nivel național. Chiar în ziua în care a fost lansată platforma imminvest.ro, problemele tehnice nu au permis accesarea acestuia.
Fiul lui Alexandru Marian a scos la vânzare un proiect din Păcurari cu 2,1 milioane de euro
Probleme financiare sunt evidențiate și de ultimele mișcări făcute de fiul patronului de la Construcții Unu SA, Călin Alexandru Marian. În 2019, Marian Jr. a reușit cu greu să obțină avizul Comisiei de Urbansim și a Consiliului Local pentru un proiect imobiliar inițiat chiar lângă Pasajul Octav Băncilă din cartierul Păcurari. Pe o suprafață de 4.446 metri pătrați, s-a aprobat un regim de înălțime de 2S+P+14E+Eth, cu destinația de locuințe colective. Conform descrierii Planului Urbanistic Zonal, cel care va avea bani să achiziționeze proiectul, poate să construiască maximum 17.904 metri pătrați, fără ca imobilul să depășească înălțimea de 55 metri. După obținerea avizelor, PUZ-ul a fost scos la vânzare cu 2.193.240 euro. Vânzarea a fost condiționată de achitarea integrală a sumei. Proiectul a fost inițiat prin societatea Dazz Group SRL, controlată de Călin Alexandru Marian.