Prima pagină » National » Problema urșilor în România, analizată de BBC
Problema urșilor în România, analizată de BBC

Problema urșilor în România, analizată de BBC

22 nov. 2019, 15:15,
în National

BBC, a realizat un documentar unde este expusă problema urșilor din România. În urma unor serii de atacuri ale urșilor , s-a provocat o îngrijorare la nivel european. Pe teritoriul României și nu numai s-a constatat creșterea alarmantă a populației celui mai mare carnivor. Situația devine greu de controlat deoarece este o specie protejată pe continent.

Jurnaliștii BBC au realizat un documentar științific ce pornește de la cazul ursului din Harghita. Acesta a fost lovit de mașină și lăsat să agonizeze pe șosea ore în șir. Mai apoi fiind eutanasiat.

„Populația de urși ar trebui redusă”, a declarat pădurarul Karoly Pal, pentru BBC. „Peste tot pe unde merg în această zonă (n.r. Harghita), oamenii se plâng că se tem să mai iasă din sate. Toți se plâng de stricăciunile făcute de urși”.

Jurnaliștii din Marea Britanie au ținut să amintească și de cazul ursului lovit de mașină și lăsat să agonizeze, pe șosea, în Harghita. Carnivorul a fost păzit de mai mulți oameni ai legii până la sosirea unui medic veterinar, apoi fiind eutanasiat.

Reprezentanţii asociaţiei de vânătoare susţin că astfel de situaţii nu vor înceta și se vor mai repeta. Zona este caracterizată de un culoar de trecere pentru animalele sălbatice care nu au însă ecoducte speciale. Drumul nefiind semnalizat în acest sens.
Ministrul Mediului menționează că urşii nu mai sunt hrăniţi în păduri din 2016, asta în timp ce populaţia a crescut în ultimii ani.

În acest moment, nimeni nu ştie cât de mult a crescut populația urșilor. Date expuse de următorul recensământ ar putea fi publicate tocmai în iunie 2020.

Parlamentarii României au aprobat, în septembrie, o lege care făcea referire la posibilitatea vânării urșilor pe o perioadă de cinci ani. Dar această decizie a stârnit reacții negative în rândurile activiștilor de mediu. Aceștia au creat și o petiție care a ajuns la peste 100.000 de semnături.

Localnicii din satele unde apar urșii spun că situația este „mai rea ca niciodată”.

„Avem o mare problemă cu urșii. Anul acesta mi-au ucis patru oi. Toți ciobanii au astfel de probleme. Situația s-a înrăutățit”, a declarat un alt cioban din Harghita, pentru BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`