Prima pagină » Economic Local » Problema cormoranilor din Iași, discutată la Bruxelles. Cătălin Platon, președinte ROMFISH: „Iubitorii naturii care conduceau cruciada împotriva pisciculturii tac”

Problema cormoranilor din Iași, discutată la Bruxelles. Cătălin Platon, președinte ROMFISH: „Iubitorii naturii care conduceau cruciada împotriva pisciculturii tac”

30 iul. 2022, 02:00, 10 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Problema cormoranilor din Iași a fost discutată la Bruxelles de către miniștrii Agriculturii care s-au declarat îngrijorați de creșterea numărului de prădători din fermele piscicole. Cătălin Platon, președintele ROMFISH, susține că piscicultorii au fost loviți din toate părțile și au nevoie de ajutoare financiare

Despre înmulțirea cormoranilor și vidrelor, situație care afectează și fermele piscicole din județul Iași, au discutat miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți la Bruxelles, pe 18 iulie 2022. Cele două specii sunt protejate prin lege, iar pagubele produse sunt atât de mari încât afacerile nu mai sunt viabile, din punct de vedere economic, și este necesară compensarea pierderilor.

„Seceta care afectează grav regiunea Moldovei pune piscicultura în situaţia de a renunţa la această activitate, singura din domeniul agricol care nu este susţinută prin scheme de plăţi directe. Peste criza preţurilor la cereale, începută în 2021, pe care fermierii piscicoli le folosesc pentru hrănirea peştilor, peste criza preţurilor la energie şi carburanţi, începută în 2021, şi ca efect al secetei, efectivele piscicole sunt în situaţia de a încerca să supravieţuiască cu din ce în ce mai puţină apă, ceea le face şi mai vulnerabile la atacul prădătorilor ihtiofagi (păsări şi mamifere). În aceste condiţii, ne vine foarte greu să mai sperăm că putem relua ciclul de producţie anul viitor, în condiţiile în care puţinul peşte rămas nu va asigura fluxul de numerar necesar unui ciclu de producţie”, susține Cătălin Eugen Platon, președinte ROMFISH.

Afacerile din piscicultură au fost afectate și de pandemia de COVID-19.

Problema cormoranilor din Iași ar putea fi rezolvată cu compensații bănești

Acesta adaugă faptul că, deși piscicultorii trebuiau să primească aceste compensații, nu au încasat niciodată banii promiși.

„În ceea ce priveşte compensaţiile pe care Legea 49/2011 le prevede a fi acordate inclusiv fermierilor piscicoli pentru menţinerea unui management tradițional al exploataţiei pisicole, Guvernul României nu a emis nici acum, după 11 ani de când era obligat să o facă, Hotărârea de Guvern care să detalieze modul de calcul şi de acordare a acestor compensaţii. Mai mult, deși pentru partea productivă a acestui tip de finanţare, anume Fondul European pentru Sectorul Pescăresc şi Afaceri Maritime 2014–2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale refuză cu obstinaţie să utilizeze fondurile europene prin care se pot compensa pierderile suferite de fermele piscicole, ca urmare a acţiunii prădătorilor ihtiofagi, ţine blocată și măsura specifică, deși Comisia Europeană i-a indicat expres modul de deblocare. Problema pierderilor cauzate pisciculturii de către specii de păsări şi mamifere ihtiofage, mai mult sau mai puţin protejate (n.r. – care consumă exclusiv peşte), a căror vedetă a devenit cormoranul, deşi nu este singurul responsabil, a fost tratată în România în cheia băşcăliei. Doar că această zeflemea nu s-a făcut pe banii celor care au iniţiat-o şi au susţinut-o, ci pe banii fermierilor piscicoli”, mai spune Cătălin Platon.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că dispare Delta Moldovei din cauza secetei, cormoranilor și braconajelor.

Cătălin Platon, ROMFISH: „Iubitorii naturii care conduceau cruciada împotriva pisciculturii tac”

Președintele ROMFISH adaugă faptul că „iubitorii naturii” care conduceau cruciada împotriva pisciculturii au dispărut.

„Iată, însă, că în Consiliul Agrifish, din 18 iulie 2022, această problemă a fost ridicată şi de alte state membre UE, ca fiind de o gravitate extremă, afectând viabilitatea economică a pisciculturii, în special, şi a acvaculturii, în general. Nu este mai puţin adevărat că genul acesta de semnalări şi poziţii în instituţiile europene nu sunt de dată recentă, ci au fost iniţiate, în diverse forme, încă din 1997. Trist este că «iubitorii naturii» care conduceau cruciada împotriva pisciculturii şi întru apărarea necondiţionată a acestor păsări şi mamifere, acum, la vreme de secetă, când aceste păsări ihtiofage, după ce ne vor fi terminat peştele din ferme, vor muri de inaniţie, tac. Acum nu-i mai interesează nimic. Căci lesne este a sta pe aici cu fundul altuia!”, încheie Cătălin Platon, președinte ROMFISH.

Problema cormoranilor din Iași și din alte zone din țară a fost semnalată la Bruxelles și de Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Comentarii
  • Impotență versus cormorani.

  • Sunteti singurul caruia ii pasa de acest domeniu. Ce bine ar fi daca macar unei persoane din Consiliul Judetean i-ar mai pasa….de noi astia multi si mai fraieri cand vine vorba de vot. Piscicultura pentru cei mai multi de acolo nu exista…..

  • Vidre si cormorani au existat intotdeauna unde in locurile cu apa (balti, lacuri etc). De cand au fost declarate specii protejate sarmanii piscicultori au intrat in faliment !!!! Solutia : mana intinsa dupa ajutoare (de la Guvern, de la UE). Daca afacerea nu este profitabila, reorientati-va, faceti altceva. Va garantam ca apele ar fi mult mai curate decat sunt acum cand le folositi voi cu fermele piscicole. Tratati apa cu substante impotriva algelor, antibiotice impotriva bolilor pestilor, stimulente hormonale care sa determine cresterea productiei, modificari de infrastructura a cursurilor apelor curgatoare din zona, in asa fel incat sa va alimenteze fermele voastre cu apa curata. Ce curge in aval de voi deja nu va mai intereseaza. Concluzie : la munca, nu mai stati cu mana intinsa la ajutoare !!!!!!

  • Nu mai pot ei de grija cormoranilor, care or să moară chipurile de foame. Vedeţi-vă de treabă, rahaţi otrăvitori şi inutili ! La ce ăţi fi buni şi voi, că nu faceţi altceva decât să distrugeţi totul în jurul vostru ca să vă umpleţi buzunarele ! Jos labele de pe apele românilor !

  • A se vedea și ,, Bursa de Pește ” de la Brăila.

  • Fata lui Daea are balta de 700 ha, la Crevedia, luata moka de la statul roman, cu japca, de aia vrea Daea sa omoare toate pasarile, ca-i mananca pestii lui fiica-sa. La fel toti mafiotii care au pus ghearele pe diferite lacuri… Niste golani!

  • cine dracu cumpara pesti din fermele dvs piscicole , tratate cu tot felul de chimice, antibiotice , hormoni ,….?!

  • bre, toti care veniti pe functii de conducere , vreti sa omorati , animale , sa distugeti totul ….bre aveti vreierele vandute lui scaraotzchi ????!!!!

  • bre, toti care veniti pe functii de conducere , vreti sa omorati , animale , sa distugeti totul ….bre aveti creierele vandute lui scaraotzchi ????!!!!

  • Într-adevăr este varză Bruxelles-ul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *