Masacrul din Bucea în vizorul Curţii Penale Internaţionale. Karim Khan, procurorul CPI, a declarat că Rusia se va confrunta cu ”un caz în care există probe” cu privire la presupusele crime de război comise în oraşul ucrainean.
Amintim că Uniunea Europeană a deschis luni, 25 aprilie, o anchetă referitoare la posibilele crime de război ale Rusiei în Ucraina în timpul invaziei, aceasta fiind prima anchetă comună în care Curtea Penală Internaţională este implicată din ultimii 20 de ani.
Ancheta Curţii Penale Internaţionale privind masacrul din Bucea
Masacrul din Bucea este anchetat zilele acestea de către Curtea Penală Internaţională. Procurorul Karim Khan a precizat că în cele din urmă, se va ajunge la un adevăr în ceea ce priveşte aceste presupuse crime de război săvârşite de armata rusă. Acesta subliniază faptul că exista deja probe solide, dovezi care să poată construi un caz în Ucraina.
”Cadavrele care sunt în acele pungi de pe ecran nu sunt false. Le-am văzut. Am stat lângă ele. Problema este cum au murit, cine este responsabil şi în ce circumstanţe?” a mai precizat Khan.
Oficialul a mai adăugat că acum toată lumea urmăreşte să vadă cât de ”eficient ar fi statul de drept” în ceea ce priveşte invadarea Ucrainei de către Rusia.
”Trebuie să progresăm într-un mod care este, probabil, mult mai eficient decât în trecut”, a explicat el, sugerând, astfel, problemele jurisdicţionale ale Curţii Penale Internaţionale.
Procurorul Karim Khan a făcut aceste declaraţii examinând imaginile oferite de procurorii ucraineni din cadrul investigaţiei presupuselor crime de război comise de Rusia în Bucea. Fiind situată la periferia Kievului, forţele ruse au ocupat Bucea timp de aproximativ trei săptămâni în lună martie, anul curent. Aşadar, fotografiile, realizate în perioada 5-7 martie, arată trupurile civililor împrăştiate pe străzile din oraş.
Până la această oră, Kremlinul neagă orice implicare în uciderile în masă ale civililor din Ucraina, susţinând că imaginile care ilustrează cadavrele de pe străzile din Bucea sunt ”false”.
Posibilele crime de război comise de Rusia în Ucraina anchetate de CPI
Luni, 25 aprilie, Curtea Penală Intenatională s-a alăturat unei anchete deschise de Uniunea Europeană privind posibilele crime de război comise de Rusia în Ucraina în timpul invaziei începute pe 24 februarie. Reamintim că aceasta va fi prima anchetă comună a Curţii Penale Internaţionale din ultimii douăzeci de ani.
Agenţia de cooperare judiciară a Uniunii Europene a precizat într-un comunicat că ”Biroul Procurorului CPI de la Haga va deveni un participant al Echipei Comune de Anchetă (JIT) privind presupusele crime internaţionale principale comise în Ucraina”.
Aflat în timpul unei vizite în oraşele Bucea şi Borodianka în luna aprilie, Khan a menţionat că există ”motive rezonabile să se creadă că au fost comise crime aflate în jurisdicţia CPI” în acel loc.
Totoodata, Karim Khan a avertizat că ar fi ”provocator” să se garanteze că se va face dreptate în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-şi retrage semnătura din statutul CPI, care conferă instanţei competenţa să urmărească penal persoane sub acuzaţia de genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război, precum şi crime de agresiune.
De asemenea, să nu uităm că Rusia nu îşi extrădează cetăţenii în alte ţări.