Prima pagină » Actualitate » Probe de apă din patru stațiuni de pe litoralul românesc au arătat valori triple de E.coli, față de cele prevăzute de lege
Probe de apă din patru stațiuni de pe litoralul românesc au arătat valori triple de E.coli, față de cele prevăzute de lege

Probe de apă din patru stațiuni de pe litoralul românesc au arătat valori triple de E.coli, față de cele prevăzute de lege

02 aug. 2024, 17:00, 2 ,
în Actualitate

În plin sezon, când zeci de mii de oameni fac baie în Marea Neagră, probe de apă din patru stațiuni de pe litoralul românesc au arătat valori triple de E.coli, față de cele prevăzute de lege și de 100 de ori mai mari decât cele pe care le-a raportat Direcția de Sănătate Publică (DSP), conform unei anchete PressOne.

DSP monitorizează constant calitatea apei din Marea Neagră pe toată durata sezonului estival. Potrivit datelor prezentate de DSP Constanța, la data de 17 iulie, au fost depistate valori cuprinse între 15 – 45 ufc/100ml în stațiunile Corbu, Mamaia, Eforie și Venus.

Apa din cele patru stațiuni are valori cuprinse între 200 și 1818 pentru E-Coli

O analiză independetă realizată de publicațiile PressOne și Info Sud-Est privind apa din cele patru stațiuni a descoperit valori cuprinse între 200 și 1818 pentru E-Coli, semnificativ mai mari decât cele prezentate de autorități.

Diferențe mari sunt și în cazul valorilor pentru enterococi. Dacă DSP raportează valori între 3 și 9 ufc/100ml, ancheta jurnaliștilor a descoperit valori cuprinse între 2.200 și 50.000

Potrivit legislației în vigoare, o calitate a apei „excelentă” are o valoare de 250 ufc/100ml pentru E-coli și 100 pentru enterococi. În schimb, o apă „bună” are o valoare de 500 ufc/100 ml pentru E-coli și 200 pentru enterococi.

Prin urmare, analiza independentă pentru E.coli valori de aproape 3 ori mai mari decât prevede legea, iar pentru enterococi valori de 270 de ori mai mari decât prevede legea, în cazul plajei din Venus.

Valori de bacterii cât pe cele mai curate plaje din Grecia

Valorile pe care DSP le-a declarat pentru cele mai aglomerate plajele din România (Mamaia, Eforie sau Venus) sunt egale sau chiar mai mici decât cele de pe cele mai curate plaje din Grecia, care sunt mai puțin aglomerate.

În urma solicitărilor făcute de jurnaliști, Direcţia de Sănătate Publică Constanţa a anunţat vineri că probele de apă de mare din zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu conţin cantităţi mari de E.coli şi recomandă evitarea îmbăierii până la normalizarea situaţiei.

Turiștii pot face baie pe plajele considerate „periculoase”, însă fac acest lucru pe propria răspundere.

„Ideal, turiștii ar trebui să se orienteze înspre o plajă certificată, că-ți dă garanția că da, calitatea este ok, sau o plajă mai puțin utilizată de turiști”, a explicat pentru PressOne, Elena Stoica, microbiolog la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

În prezent, aproximativ 70% din camerele de cazare de pe litoral sunt ocupate de circa 80.000 de turiști, conform Știrile ProTV.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`