Astăzi, 29 iunie 2021, la examenul de Bacalaureat 2021, peste 5.300 de liceeni ieșeni susțin testarea scrisă la Matematică sau Istorie. Reamintim că cea de-a doua probă scrisă este la Matematică pentru candidații de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic. Mâine, 30 iunie 2021, se va desfășura proba la alegere a profilului, iar, pe 1 iulie, proba la Limba și literatura maternă
Astăzi, 29 iunie 2021, la examenul de Bacalaureat 2021, peste 5.300 de liceeni ieșeni susțin testarea scrisă la Matematică sau Istorie.
Candidații vor avea acces în sala de examen în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate, urmând ca, la ora 9:00, să primească subiectele. De precizat este faptul că, ieri, 28 iunie 2021, s-a desfășurat prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat, din sesiunea iunie-iulie 2021 (Limba și literatura română). La nivelul județului Iași au fost organizate 31 de centre de examen. În municipiul Iași sunt organizate 23 de centre, iar opt sunt în afara municipiului, dintre care trei în Pașcani, două în Hârlău, unul în Târgu Frumos, unul în Podu Iloaiei și unul la Răducăneni.
Au fost prezenți 4.878 de candidați, din totalul de 4.967 de candidați înscriși pentru această probă (98,2 la sută): 4.709 candidați din promoția curentă, respectiv 169 din promoțiile anterioare. Nu au participat 89 de candidați, 71 din promoția curentă și 18 din promoțiile anilor anteriori. Nu au existat tentative de fraudă și nu a fost eliminat vreun candidat. Reamintim că cea de-a doua probă scrisă este la Matematică pentru candidații de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.
Ce subiecte au primit candidații la Limba și literatura română
De remarcat este faptul că, la proba de Limba și literatura română, la profilul uman, primele două subiecte au fost identice cu cele de la real. A fost diferit subiectul al treilea – particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată: „Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată” a fost cerința de la al treilea subiect la uman. Elevii de la profilul real au primit la română, la primul subiect – un text de Șerban Cioculescu – „Viața lui I.L. Caragiale”. La punctul A au fost mai multe cerințe pe marginea textului.
La punctul B, candidații au avut de redactat un text argumentativ .
„Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă greutățile vieții pot determina sau nu neglijarea responsabilităților față de familie, raportându-te atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul «Viața lui I.L. Caragiale», cât și la experiența personală sau culturală” – este cerința de rezolvare a subiectului la română. La subiectul al doilea, candidații au avut de comentat o poezie de Ion Vinea – „Drum”. „Comentează textul de mai jos în minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice” – este cerința privind poezia scurtă. Profesorii de specialitate au precizat că, per total, subiectele au avut o variantă medie ca dificultate.
Ce discipline pot fi alese la ultima probă
La cea de-a treia și ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una dintre următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică. Astfel, absolvenții liceelor cu profilul umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și Filosofie. Absolvenții liceelor cu profil real, specializările Matematică-Informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.
Primele rezultate vor fi afișate pe 5 iulie 2021, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse / transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun / transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip, în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții / reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale, la sesiunea de vară a Bacalaureatului 2021, vor fi făcute publice pe 9 iulie
Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 9 iulie 2021. În conformitate cu prevederile GDPR, afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea / echivalarea / susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
A doua sesiune a Bacalaureatului se va desfășura în perioada august – septembrie 2021. Înscrierea la această etapă se va face între 19 – 26 iulie. Prima probă, la Limba și literatura română, se va susține pe 16 august, proba obligatorie a profilului – pe 17 august, proba la alegere a profilului – pe 18 august, iar Limba și literatura maternă – pe 19 august. Pe 31 august, până la ora 12:00, se vor afișa rezultatele înainte de contestații, iar, tot pe 31 august, între orele 12:00 și 18:00, se pot depune contestațiile, urmând ca, în perioada 1-3 septembrie, să fie rezolvate contestațiile, iar, pe 3 septembrie, vor fi afișate rezultatele finale.