Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, unde doi britanici și un marocan au fost condamnați la moarte, au anunțat că pedeapsa cu moartea va începe să fie aplicată din anul 2025, potrivit unui cod penal actualizat al Republicii Populare Doneţk (RPD), relatează Reuters.
Republica Populară Donețk a inclus pedeapsa cu moartea în legislația sa din 2014, dar până în momentul de față legislația nu precizează modalitatea de punere în aplicare. Organizaţia nonguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International, care urmăreşte aplicarea pedepsei cu moartea în întreaga lume, nu a înregistrat niciun caz de execuţii oficiale în regiune, informează News.ro.
Noul cod penal a intrat în vigoare astăzi
În iunie, un tribunal din Republica Populară Donețk a condamnat doi britanici – Aiden Aslin şi Shaun Pinner – şi un marocan, Brahim Saadoun, la moarte pentru „activităţi mercenare”, după ce au fost luaţi prizonieri de către forţele ruse. Avocaţii lor spun că vor face recurs, sentinţa fiind pronunţată după un proces grăbit fără juriu şi fără acces pentru mass-media independentă sau internaţională, informează News.ro.
Nu este clar ce ar însemna pentru bărbaţi noile legi – subliniate într-o versiune actualizată a codului executiv penal al regiunii separatiste care a fost publicată pe site-ul legislativului entităţii separatiste. Avocaţii lor nu au fost imediat disponibili pentru declaraţii.
Noul cod penal, în vigoare de vineri, prevede că pedeapsa cu moartea ar trebui să fie aplicată prin împuşcare, iar liderul republicii separatiste pro-ruse are ultimul cuvânt în ceea ce priveşte acordarea de graţiere oricăror condamnaţi la moarte.
CEDO a emis ordin pentru a împiedica condamnarea bărbaților la pedeapsă cu moartea
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat, joi, că a emis un ordin Rusiei pentru a se asigura că bărbaţii nu riscă pedeapsa cu moartea. Kremlinul a motivat că nu este obligat să respecte deciziile CEDO, din care Rusia s-a retras de când a lansat invazia asupra Ucrainei, pe 24 februarie.
Liderii din RPD şi din Republica Populară Lugansk, care sunt recunoscute doar de Rusia şi Siria, şi-au exprimat dorinţa de a deveni parte a Rusiei. Politicienii din Doneţk spun că, dacă regiunea se va alătura Rusiei, ar respecta codul penal al ţării, unde există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea.
Rusia şi separatiştii pro-ruşii din Donbas susţin că luptătorii străini sunt ”mercenari” şi, prin urmare, nu sunt protejaţi de măsurile Convenţiei de la Geneva, care interzic execuţia prizonierilor de război.
acolo nu a fost abolita niciodata