Elizabeth Taylor a fost, este și va fi una dintre cele mai talentate și frumoase actrițe le la Hollywood. Cu ochi violet și gene dese, ea a cucerit lumea filmului și a furat inimile multor bărbați. Însă, puțină lume știe că avea un „defect” din naștere.
Elizabeth Taylor, femeia cu ochii violet, era de o frumusețe rară. Fiindcă a strălucit pe marele ecran, este considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”. A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori și a primit de la American Film Institute Premiul pentru întreaga carieră. Cu toate acestea, ea avea un secret. Privirea sa magnetică era rezultatul unei mutații genetice, numită distichiază. Ce este și de ce apare, veți afla din rândurile următoare.
Elizabeth Taylor și cele două rânduri de gene
Îndrăgita actriță avea un defect din naștere, și anume avea două rânduri de gene. Această anomalie poartă denumirea de distichiază și a urmărit-o pe Elizabeth Taylor pe tot parcursul vieții. Din cauza mutației genei FOXC2 se formează un al doilea rând de gene, foarte aproape de ochi, pacienții confruntându-se cu un disconfort continuu.
În ciuda acestui aspect, Elizabeth Taylor s-a bucurat de o popularitate fără margini. Cele două rânduri de gene i-au scos și mai mult în evidență irisul violet, sporindu-i frumusețea. Ba chiar, la primul ei film, „There’s One Born Every Minute”, pe când Elizabeth avea doar 9 ani, regizorul a crezut că poartă mascara și a pus-o să-și de-a jos machiajul. Spre surprinderea tuturor, acela nu era machiaj, după cum chiar actorul Roddy McDowell a povestit:
„În prima zi de filmare, s-au uitat la Elizabeth și au pus-o să-și dea jos machiajul. ‘E prea machiată la ochi, are prea mult mascara’, au zis cei din echipa de filmare. Așa că au luat-o de pe platou și au început să-i frece ochii pentru a da jos machiajul. Ghici ce!? Fata pur și simplu avea două rânduri de gene’, a povestit acesta la ani distanță.
Viața actriței britanice a fost marcată de multe boli și suferințe
Elizabeth Taylor s-a născut în data de 27 februarie 1932 la Greater London, Anglia, Regatul Unit. Încă din prima zi a vieții sale, micuța Liz a primit diagnotiscul de „distichiazis”, tulburarea medicală cunoscută sub numele de „gene duble”. Însă aceasta nu avea să fie singura ei problemă. Mai avea și scolioză, ceea ce înseamnă că suferea de devierea laterală a coloanei vertebrale, fapt ce i-a provocat dureri de spate crunte. Acest lucru a determinat-o să ia analgezice și să consume alcool, care au sfârșit prin a-i crea dependență.
Totodată, actrița a fost de multe ori la un pas de moarte, din cauza numeroaselor accidente și boli de care suferea. În anul 1944, în timpul filmărilor la National Velvet, Elizabeth Taylor și-a rupt gâtul, după ce a căzut de pe cal. În anul 1961, ea a făcut pneumonie, situație ce a necesitat o traheoctomie. Din nefericire, pneumonia a recidivat în anul 2000.
A mai suferit și de amigdalită pultacee, de apendicită, de probleme renale, de infecții bronhice, de un chist ovarian, a avut mai multe oase rupte, o tumoare cerebrală benignă și un cancer de piele.
Elizabeth Taylor a decedat în anul 2011, la vârsta 79 de ani, din cauza insuficienței cardiace congestive.
Filme care au făcut-o celebră pe Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor a jucat în multe filme, însă doar câteva dintre ele au făcut-o celebră. Printre acestea se numără: Cat on a Hot Tin Roof (1958), Cleopatra (1963), Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966), Giant (1956) și Butterfield 8 (1960).
Pentru “Cat on a Hot Ţin Roof”, Liz s-a ales cu un premiu din partea Golden Laurel pentru “Cea mai bună actriță într-un rol dramatic” şi nominalizări la Oscar sau la Premiile BAFTA.
Cel mai de succes film al actriței este considerat „Who’s Afraid of Virginia Woolf?”. Acesta i-a adus un Oscar, un premiu BAFTA, un KCFCC, un Golden Laurel, un premiu NBR, un premiu NYFCC şi unul WGA , plus câteva nominalizări.
Așadar Elizabeth Taylor nu a fost doar o femeie extrem de frumoasă, ci și o actriță talentată, care va rămâne în inimile tuturor.