Prima pagină » Titlurile zilei » Priveghi la poza reginei Angliei, în Primăria Municipiului Iași. Ieșenii care au iubit-o pe Elisabeta a II-a îi pot aduce un ultim omagiu

Priveghi la poza reginei Angliei, în Primăria Municipiului Iași. Ieșenii care au iubit-o pe Elisabeta a II-a îi pot aduce un ultim omagiu

19 sept. 2022, 02:00,
Lucian SAVA, în Titlurile zilei

Reprezentanții municipalității s-au gândit că există mulți ieșeni care ar vrea să-și ia rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a, dar ce nu pot ajunge în Anglia, așa că au organizat un fel de priveghi în primărie

Astfel, cei din Primăria Iași au așezat la intrarea în instituție drapelul Uniunii Europene, drapelul României și drapelul Marii Britanii alături de poza reginei și câteva candele. Totodată, au lăsat și o cutie la îndemâna ieșenilor care vor să lase un mesaj ce ar urma să ajungă Ambasada Regatului Unit la București.

Cei care doresc să aducă un ultim omagiu reginei sunt așteptați la Primăria Iași

Primăria Iași a transmis un mesaj.

„Toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu pentru Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt așteptați la sediul Primăriei Municipiului Iași, în holul central, pentru a se reculege și a lăsa mesaje de condoleanțe. Acestea vor fi colectate și trimise la Ambasada Regatului Unit la București. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, este mesajul postat pe Facebook de Primăria Iași.

Regina Elisabeta a II-a s-a stins la 96 de ani

Elisabeta a II-a a fost regina Marii Britanii și a Irlandei de Nord din 1952 până la decesul acesteia, în data de 8 septembrie 2022. Elisabeta s-a născut în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron după abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă.

A avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947 s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care a avut patru copii: Charles al III-lea, Anne – Prințesă Regală, Andrew – Duce de York și Edward – Conte de Wessex. A fost căsătorită cu prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Cum a devenit regină

Când tatăl ei a murit, în februarie 1952, Elisabeta a devenit conducătoare a Commonwealth-ului și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. A domnit ca monarh constituțional în vremea unor schimbări politice majore, cum ar fi decolonizarea Africii, descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene și Brexit. Printre numeroasele sale activități istorice se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și întâlniri cu cinci papi. Printre evenimentele semnificative se remarcă încoronarea din 1953, celebrarea Jubileului de Argint, de Aur, de Diamant și de Platină, în 1977, 2002, 2012, respectiv 2022.

A fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca lungime a domniei din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței).

Comentarii
  • Penibil!

  • Chirică și Alexe, pe când un priveghi la pușcărie?

  • fara rost.

  • Vreau să las și eu un mesaj pentru ambasada UK. ”Futu-i în gură” pe Chirica și Alexe se scrie cu cratimă sau fără?

  • africa de sud

    chiar nu si are rostul

  • Un priveghi pentru strazile din pamant care mai au si gropi cand faci mai inteigentule ?!

  • Ce penibile sunt maimuțele astea vorbitoare de la primărie…
    Da, bă, nu mai pot ieșenii de durere că a murit o babă trecută de 90 de ani care a trăit din secunda in care s-a născut și până a murit doar in puf și lux.
    În viața ei nu a auzit cuvântul Iași, as paria că nici de Moldova.
    Sau am uitat eu și a fost îndrăgostită de Iași și mai ales de infrastructura impecabila ieșeană?

  • Se vede ce spălați pe creer sunt în primărie. Ce avem noi cu regina? Ce beneficii am avut noi de la englezi? Ai noștri au muncit ca robii pe salarii de nimic în Anglia. Suntem niște lingăi și punem botul la toate prostiile. Când va muri Putin vom face defilare?

  • Culmea prostiei.

  • bai da n-aveti treaba pe la primarie? v-a inghetat si ultimul neuron?

  • Care „ai nostri” ? Aia nu mai au tara. Nici aici nici acolo. Stau inghesuiti ca porcii si isi rup oasele la munci pe care nu englejii da’ macar nici indienii nu le fac acolo. Castigatoare e UK. Dezvoltare cu munca grea pe bani putini. Asa da. Bravo lor. Asta trebuie scris la cartea aia de la primarie. Bravo lor.

  • Danga, Afloarei “brelocul”, Cazacu&Co.

    Mihai Chirica si Costel Alexe sunt mîndria Iasului!!! Fara ei nu am fi nimic in zona Moldovei. Nadejdea tarii si speranta iesenilor!!!

  • Neinteresant

    Caca-pipi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *