Prima pagină » International » Prințesa Gli poate rămâne în castelul ei, Hagia Sophia

Prințesa Gli poate rămâne în castelul ei, Hagia Sophia

24 iul. 2020, 11:02,
Bianca Rebegea în International

Prințesa Gli poate rămâne în castelul ei, Hagia Sophia. Turcii au început să își facă griji în privința pisicii Gli, celebra locatară a clădirii Hagia Sophia, după ce aceasta urmează a se tranforma în moschee. Astfel, autoritățile au venit cu propunerea ca Gli să poată rămâne în Sfânta Sophia.

”Această pisică va rămâne acolo şi toate pisicile sunt binevenite la moscheile noastre”

Fiind favorita tuturor pe Instagram, Gli este îndrăgită chiar și de Barack Obama, fostul președinte american, care a fost surprins în 2009 când o mângâia.

Purtător de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, a transmis că soarta pisicii Gli și a altor pisici care locuiesc în zona catedralei va rămâne neschimbată.

„Această pisică a devenit celebră şi mai sunt şi altele care nu au devenit încă faimoase. Această pisică va rămâne acolo şi toate pisicile sunt binevenite la moscheile noastre”, a susţinut el.

Gli a devenit atracție turistică. Prințesa Gli poate rămâne în castelul ei

Acum 4 ani, pisica Gli a fost făcută vedetă de către ghidul turistic al catedralei, Umut Bahceci. Acesta i-a deschis o pagină dedicată de Instagram, care în prezent are peste 48.000 de mii de fani. De-a lungul timpului,pagina s-a umplut de o mulțime de fotografii de la fani, care au etichetat-o.

„Am început să o observ pe Gli ori de câte ori mă duceam (la Sfânta Sofia) pentru că lui Gli îi place să pozeze pentru a fi admirată, ca şi când ar fi fotomodel”, a declarat ea. „Primesc mesaje de la oameni care îi transmit lui Gli că vor veni la Istanbul să o vadă. Este un sentiment foarte frumos”, a mai susţinut Umut Bahceci.

Timp de 900 de ani, Sfânta Sofia a fost cea mai mare catedrală a creștinătății. După căderea Constantinopolului în fața expansiunii otomane, Hagia Sophia a fost transformată în moschee. Așa a și rămas până în anul 1934, când a devenit muzeu. Recent, o instanță turcă a concluzionat că tranformarea în muzeu nu a fost cea mai bună decizie, nefiind respectată legea. Așadar, președintele Erdogan a decis să schimbe monumentul din nou în moschee. Începând de vineri, credincioșii musulmani se pot ruga din nou în Hagia Sophia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan respinge criticile privind transformarea Sfânta Sofia în moschee

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă criticile internaţionale privind transformarea fostei bazilici Sfânta Sofia din Istanbul în moschee, afirmând că decizia ţine de „drepturile suverane” ale ţării sale, relatează AFP.

„Cei care nu acţionează împotriva islamofobiei din propriile ţări (…) atacă dorinţa Turciei de a se folosi de drepturile sale suverane”, a declarat Erdogan în cadrul unei ceremonii prin videoconferinţă.

„Nu am luat această decizie în funcţie de ce spun alţii, ci pe baza drepturilor noastre, aşa cum am făcut în Siria, în Libia şi în alte părţi”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *