România nu s-a bucurat, niciodată în istoria sa modernă, de un nivel mai ridicat de securitate şi de condiţii mai bune pentru prosperitate economică decât cel din prezent, în calitate de membru cu drepturi depline în UE şi NATO, a declarat, marţi, Custodele Coroanei, Margareta.
Custodele Coroanei române, Margareta, a găzduit un eveniment dedicat Corpului Diplomatic, la Palatul Regal.
„Oricine susţine că ne-am putea descurca cumva mai bine devenind aşa-numitul ‘copil dificil’ al NATO sau UE pur şi simplu nu înţelege cum funcţionează aceste organizaţii. Iar orice politician care sugerează că România ar putea prospera cumva în afara acestor instituţii nu face decât să ne condamne naţiunea la sărăcie şi servitute”, a spus aceasta.
Principesa Margareta, despre alegerile din România
Ea a subliniat că rolul Coroanei Române nu este acela de a se pronunţa asupra chestiunilor politice.
„Însă, misiunea Coroanei a fost întotdeauna de a proteja şi de a promova interesele noastre naţionale”, a subliniat Custodele Coroanei.
Custodele Coroanei, Margareta, s-a referit la recentul proces electoral.
„În ultimii ani, alegerile din multe ţări au fost dominate de dispute aprinse privind respectarea procedurilor, îndoieli cu privire la veridicitatea rezultatelor şi schimbări semnificative de opinie în rândul electoratului, care s-a îndepărtat de partidele politice consacrate, precum şi de un val global de voturi împotriva administraţiilor în exerciţiu. Din acest punct de vedere, România nu reprezintă o excepţie, chiar dimpotrivă, reflectă o situaţie des întâlnită în rândul democraţiilor contemporane”, a punctat ea.
Custodele Coroanei a făcut referire şi la apartenenţa ţării noastre la NATO şi UE.
„Primul aspect îngrijorător este tendinţa unora dintre personalităţile publice din ţara noastră de a pune la îndoială beneficiile României care decurg din calitatea de membru al UE şi NATO. Desigur, chestiuni cu privire la modul în care funcţionează Uniunea Europeană şi NATO şi cum ar putea aceste organisme să îşi îmbunătăţească activitatea sunt dezbateri politice legitime. Dar ceea ce mi se pare bizar este ideea că România ar putea alege cât de mult sau cât de puţin se implică în NATO şi UE sau argumentul invocat de unele voci conform cărora România ar putea să se descurce mai bine pe cont propriu, fără să facă parte din NATO şi UE”, a evidenţiat ea.
Custodele Coroanei a mărturisit că în anii ’90 a fost alături de tatăl său, Regele Mihai, „dintr-o capitală vestică în alta, în încercarea de a convinge opinia publică şi guvernele că România aparţine familiei de naţiuni occidentale şi merită să fie tratată ca un partener egal”.
„Am izbutit, chiar dacă, pentru o lungă perioadă de timp, nu părea să existe vreo şansă de succes. Nu ar trebui să permitem ca uriaşa realizare a integrării României să fie subminată sau pusă în pericol. Sper ca întreaga naţiune să rămână unită şi să îşi menţină poziţia din acest punct de vedere”, a mai punctat aceasta.
Totodată, a spus că o „situaţie îngrijorătoare este reprezentată de dovezile tot mai clare care atestă interferenţa străină în procesul nostru electoral”.
Un fenomen mai larg, care nu este întâlnit doar în România
Ea a subliniat că acesta este un fenomen mai larg, care nu este întâlnit doar în România.
„Salut iniţiativele Uniunii Europene de a înăspri reglementările privind activităţile desfăşurate pe platformele de socializare pe perioada alegerilor. Toate guvernele ţărilor democratice au nevoie să îşi îmbunătăţească mijloacele de contracarare a unor astfel de destabilizări, înainte ca ele să aibă loc. Ceea ce am suferit în România în ultimele luni este ceea ce fraţii şi surorile noastre din Moldova au îndurat timp de ani de zile, pentru ca noi să fi învăţat din experienţa lor şi să fi reacţionat mai eficient la astfel de ameninţări”, a mai spus Custodele Coroanei.
Ea a mai arătat „faptul că una dintre cele mai puternice operaţiuni de destabilizare conduse de agenţi străini în Europa vizează discreditarea procesului electoral însuşi, semănând îndoieli cu privire la procedurile noastre democratice”.
„Prin urmare, este esenţial ca procesele noastre electorale să fie cât mai transparente posibil şi să respingem neadevărurile în momentul în care acestea sunt concepute. Nu ar trebui să îi ignorăm pe cei care oferă soluţii simpliste însoţite de teorii conspiraţioniste absurde; ar trebui să le respingem direct”, a evidenţiat Custodele Coroanei.
„Un strigăt plin de pasiune, izvorât din inima alegătorilor care se simt ignoraţi şi neglijaţi”
Mai mult, a mărturisit că speră că autorităţile naţionale văd alegerile din prezent aşa cum sunt de fapt: „un strigăt plin de pasiune, izvorât din inima alegătorilor care se simt ignoraţi şi neglijaţi de sistemul nostru politic actual”.
„Într-adevăr, dezvoltarea noastră economică este una rapidă, însă dezechilibrată. Pe de o parte, avem un showroom Rolls Royce în Bucureşti, dar în satele noastre există sărăcie. Avem profesionişti bine plătiţi care călătoresc prin lumea întreagă, în timp ce în satele pustiite pensionarii abia îşi pot permite hrana de zi cu zi. Investim în tehnologii wireless, însă avem cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din Uniunea Europeană. Să tratăm alegerile de anul acesta ca pe un semnal de alarmă. Toate ţările ale căror economii cresc rapid generează inegalităţi. Responsabilitatea noastră este să reducem aceste inegalităţi prin investiţii mai mari în servicii sociale şi prin dezvoltarea de politici specifice de incluziune socială şi economică. Aceasta presupune ca noi toţi să petrecem mai puţin timp în birourile din Bucureşti, izolaţi de viaţa de zi cu zi a populaţiei ţării”, a mai declarat ea.
Custodele Coroanei, Margareta, a făcut apel la un alt mod de a aborda diaspora din România.
„Nu mai este de ajuns doar să le oferim servicii consulare gratuite şi să uităm de cetăţenii români din străinătate până cu o săptămână înainte de alegeri, când le solicităm să iasă la vot”, a transmis ea.
Custodele Coroanei a asigurat că ţara noastră rămâne puternică.
„Deşi instituţiile sale sunt puse sub semnul întrebării, ele funcţionează în continuare. Economia noastră rămâne atractivă pentru investitori. Ţara noastră va rămâne fidelă alianţelor sale. Iar românii vor beneficia pe deplin, în sfârşit, de acordurile Schengen. De asemenea, privesc cu încredere colaborarea României cu noua Administraţie a Statelor Unite. România tocmai ce a semnat un contract de achiziţie pentru noi avioane de luptă, unul dintre cele mai mari ordine de achiziţie din toate timpurile. Şi anticipăm finalizarea cu succes a acordului de călătorie fără vize în Statele Unite”, a completat aceasta.
„Coroana”?! Legal, asa ceva nu exista. Ii recomand sa citeasca constitutia. Romania este republica. Prezidentiala, dar republica. „Coroana” e o constructie a unor nostalgici care stiu prea putina istorie. Amintiti-va de magariile lui Carol (daca ati stiut vreodata de ele). Amintiti-va cine a dat tara pe mana rusilor: Mihai. Amintiti-va cine a parafat alianta cu Germania in al doilea razboi mondial: Mihai.
In daravera coroanei statul roman a procdat cu uintelepciune si totodata cu sadism
Adu-ti aminte cum integrul Maniu l-a adus inapoi pe potlogarul de Carol al II-lea, desi acesta renuntase la tron pentru a-si vedea de treburile sale pleziristice. De ce l-a adus? Pentru ca de departe, parea un simbol.
Ei bine, statul roman i-a oferit o sinecura Margaretei. O vedem, o auzim. Nu-i duce nimeni dorul.
Daravera regalitatii se va stinge de la sine, fasait, ca un part in izmenele lui Duda.
Toata tineretea ei vreo 20, 30 de ani a fost un fel de Hunter Beiden prin toata europa de vest iar acum face politica
„Coroana Regala” sau „Custodia Coroanei” este un simbol. Noi suntem Republică Suverană. Cât despre valorile noastre în care intră și resursele naturale da, am trăi foarte bine și nu ar ai exista sate cu săraci și copii care se culcă flămânzi dar unor politicieni influențați nu le pasă de sărăcime că ei o duc foarte bine și au uitat că bunicii lor s-au jertfit pentru țara asta că toți să trăim bine.Lăsați cetățenii să voteze liber nu propagandă cu bani plătiți tot de pe spatele amărâtului. Asistăm la un circ al unor politicieni în toți acești 34 ani prin care s-a reușit, poate indirect, fără să conștientizeze că suntem dezbinați unii cu alții, nu mai există respect unii față de alții. Armonia și respectul plecă din fiecare cetățean. Am auzit români că vor să vină acasă de prins străinătăți că îi doare sufletul cum acele țări au înflorit iar țara noastră stă pe roți ruginite și cariate în sărăcie ca trenurile deraite de pe șinele stricate de vechime. Nu e posibil ca în Sec.21-lea să mai existe sărăcie.