Prima pagină » International » Principalul aliat al lui Putin amenință NATO cu al treilea război mondial
Principalul aliat al lui Putin amenință NATO cu al treilea război mondial

Principalul aliat al lui Putin amenință NATO cu al treilea război mondial

27 sept. 2024, 23:41, 4 ,
Redacția BZI în International

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat vineri – după ce omologul său rus Vladimir Putin, a prezentat o serie de propuneri pentru actualizarea doctrinei nucleare a Rusiei – că Moscova va recurge la armele nucleare dacă NATO va ataca teritoriul Belarusului, fostă republică sovietică, scriu agențiile EFE și Agerpres.

„De îndată ce ne vor ataca, adică NATO, americanii şi polonezii (…), vom folosi arme nucleare. Iar Rusia va veni în ajutorul nostru”, a declarat preşedintele Lukaşenko, la un forum al studenţilor.

Lukaşenko: Occidentul „nu e pregătit” pentru un nou război mondial

Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere din 1994, a declarat că o agresiune împotriva ţării sale ar însemna „al treilea război mondial” şi a adăugat că noua doctrină a Rusiei confirmă acest lucru.

„Le spunem foarte deschis (occidentalilor, n.r.) că linia roşie este graniţa. Dacă pun piciorul pe ea, răspunsul va fi instantaneu. Ne pregătim pentru asta”, a spus el, citat de agenția oficială de presă din Belarus, Belta.

Lukaşenko a recunoscut totuşi că, în cazul în care Rusia ar utiliza arma nucleară, NATO ar putea răspunde în acelaşi mod, ceea ce ar presupune un atac asupra ţintelor de pe teritoriul rus.

„Acesta este motivul pentru care Rusia îşi va folosi întreg arsenalul. Iar asta va însemna deja un război mondial. Occidentul nu vrea asta. Ei nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva”, a mai susținut liderul de la Minsk.

Belarus, sub noua „umbrelă nucleară” a Moscovei

Includerea Belarusului – principalul aliat al preşedintelui Vladimir Putin – sub umbrela nucleară a Rusiei este una din noile caracteristici ale doctrinei nucleare anunţate miercuri de liderul rus.

„Ne rezervăm dreptul de a folosi arme nucleare în caz de agresiune împotriva Rusiei şi a Belarusului în calitate de membre ale Uniunii Statale (…), inclusiv dacă adversarul foloseşte arme convenţionale şi creează o ameninţare vitală la adresa suveranităţii noastre”, a ameninţat preşedintele Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a precizat că acest aspect a fost deja convenit cu omologul său din Belarus, pe care l-a sprijinit puternic în timpul amplelor proteste ce au urmat alegerilor prezidenţiale din 2020.

Principala schimbare în doctrina nucleară rusă este însă că Moscova ia în calcul să răspundă cu arme nucleare chiar dacă inamicul foloseşte arme convenţionale, ceea ce înseamnă şi în cazul unui atac masiv cu drone.

În luna iunie, Rusia şi Belarus au efectuat exerciţii comune privind transportul şi montarea ogivelor pe rachete în cadrul unor exerciţii nucleare tactice în apropierea frontierei cu Ucraina.

Comentarii
  • CAP-istul asta i-a luat locul celuilalt bufon, Medvedev.

  • Pentru razboi nu esti niciodata pregatit. Si nici de surprizele pe care ti le pregatesc inamicii in secret. Sau pentru noi acorduri diplomatice, la care nu te gandesti in timp de pace. Vezi ce s-a intimpla cu Rusia, dupa ce a invadat Ucraina.Si Hitler credea la fel.Totusi… declaratiile belicoase nu mai sperie pe nimeni. NATO stie ce are de facut si va face, la nevoie.Desteptii astia nu se gandesc deloc la replica. Se cred imuni.Rachetele insilozate, submarinele si avioanele invizibile (deja apare a treia generatie de bombardiere invizibile) sunt pregatite si astepata doar ordinul. Voi acum pregatiti rachetele si le incarcati cu combustibil. Cam multi fumatori, nu?

  • O declaratie clara, cu o singura interpretare posibila : ne atacati, ne aparam cu tot ce avem.

  • Brics si Nato in al treilea razboi , Doamne pazeste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024