Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Osteoporoză: 3 simptome pe care nu trebuie să le ignori
Osteoporoză: 3 simptome pe care nu trebuie să le ignori

Osteoporoză: 3 simptome pe care nu trebuie să le ignori

15 aug. 2020, 08:25,
în Sanatate

Principalele simptome ale osteoporozei. Ce este osteoporoza? Aceasta este definita ca o boală care slăbește osul, cu riscul de apariție a fracturilor chiar si la un traumatism minim.

În osteoporoză, cel mai mic șoc sau lovitură, cea mai mică cădere poate provoca o fractură. Oasele cele mai frecvent afectate sunt încheietura mâinii, capătul superior al femurului (denumită „fractură a gâtului femural”), pelvis și vertebre (denumite „compresiuni vertebrale”).

Principalele simptome ale osteoporozei

Cine este afectat? Osteoporoza se referă mai ales la femei după perioada menopauzei (care apare în general în jurul vârstei de 50 de ani). Există, de asemenea, factori agravanți: fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa de vitamina D și / sau calciu, stilul de viață sedentar, precum și anumite patologii (hipertiroidism, artrită reumatoidă, spondilită anchilozantă).

Care sunt simptomele? O fractură vertebrală, a încheieturii sau a gâtului femural poate indica prezența osteoporozei. Iar durerile de mișcare (aplecarea, urcarea scărilor, mersul pe jos ar trebui, de asemenea, să ne alerteze.

Cercetările au arătat recent că o activitate fizică blândă (de exemplu, înot), combinată cu o dietă mediteraneană (legume, fructe, ulei de măsline, puțin zahăr și sare) poate proteja oamenii, dar mai ales femeile aflate în postmenopauză, împotriva osteoporozei.

Hrănește bine oasele, concentrându-te în special pe alimentele bogate în calciu, vitamina D și siliciu pentru a tine la distanta osteoporoza.

Calciu

Mult timp prezentat ca leac minune împotriva osteoporozei, calciul, deși rămâne esențial pentru organism, nu este suficient pentru a fi protejat împotriva acestei patologii. Calciul nu previne fracturile, recunoaște, pentru Doctissimo, profesorul Bernard Cortet, reumatolog la Spitalul Universitar Lille, dar nu trebuie neglijat: îl pierdem în fiecare zi, în special prn urină și, de asemenea, știm că medicamentele anti-osteoporotice sunt mai eficiente dacă luați calciu. Necesarul de calciu al unui adult este de 900 mg / zi și 1200 mg / zi după 65 de ani.

Vitamina D

Absorbția calciului de către tractul digestiv și fixarea lui pe oase depind în mare măsură de vitamina D. Această vitamină este sintetizată natural de piele sub efectul anumitor raze UV. Apoi suferă transformări în ficat, rinichi pentru a-și asigura funcțiile: crește absorbția calciului de către intestin, promovează mineralizarea oaselor.

Agenția Europeană pentru Alimente recomandă 600 UI (unități internaționale) de vitamina D pe zi. Și în conformitate cu Fundația internațională pentru osteoporoză (IOF), ar trebui să se consume 800 până la 1000 UI pe zi.

Siliciu

Un oligoelement esențial, siliciul contribuie la asimilarea și fixarea calciului. Prin urmare, favorizează mineralizarea. Cu toate acestea, capacitatea noastră de a stoca siliciu scade odată cu înaintarea în vârstă. Cerința minimă ar fi de 10 până la 25 mg pe zi. După menopauză, un aport alimentar mai mare de 40 mg / zi este asociat cu o densitate osoasă mai bună la femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`