Prima pagină » Actualitate » Principalele branduri internaționale vor semna un pact pentru reducerea producției de plastic

Principalele branduri internaționale vor semna un pact pentru reducerea producției de plastic

19 ian. 2022, 12:51,
BZI.ro, în Actualitate

Luni, 17 ianuarie, principalele branduri internaţionale au făcut un apel pentru încheierea unui pact global pentru reducerea producţiei de plastic. Printre aceste firme se numără Coca Cola, PepsiCo, Unilever, Nestle sau Walmart

70 de companii, majoritatea aparținând industriei bunurilor de larg consum şi ale căror produse sunt vândute în recipiente de plastic, au semnat o declaraţie comună în acest sens. Printre semnatari se numără şi retailerul american Walmart sau banca franceză BNP Paribas, informează Reuters.

Pact global pentru reducerea producției de plastic

În perioada februarie-martie 2022, liderii lumii vor participa la conferinţa Adunării Naţiunilor Unite pentru Mediu UNEA 5.2. Acolo va fi negociată semnarea unui tratat referitor la combaterea poluării cu plastic.

În acest moment, nu este încă clar dacă prevederile acestui viitor acord se vor concentra mai mult asupra reciclării şi managementului resurselor sau semnatarii vor decide să adopte şi măsuri mai dure, cum ar fi reducerea producţiei de plastic la nivel mondial. O decizie în acest sens se va confrunta, cel mai probabil, cu opoziţia marilor producători de petrol sau a companiilor din domeniul petrochimic, dar şi a principalelor ţări producătoare de plastic, precum SUA.

„Ne aflăm într-un punct critic în care putem pune bazele unui ambiţios tratat ONU pentru reducerea producţiei de plastic”, se arată în declaraţia semnată de reprezentanţii celor 70 de companii.

Statisticile arată că mai puţin de 10% din cantitatea de plastic produsă la nivel mondial este reciclată. Specialiștii sunt de părere că producţia de plastic se va dubla în următorii 20 de ani.

Potrivit unui studiu publicat în iulie 2021, problema poluării globale cu plastic se îndreaptă spre un „punct critic ireversibil” Anual, oamenii aruncă peste 45 de milioane de tone de plastic pe uscat sau în apele râurilor şi oceanelor. În 2020, la nivel mondial au fost produse 367 milioane de tone de plastic.

Măsurile pentru protecția mediului în România

Printre altele, Klaus Iohannis este de părere că efectele devastatoare asupra mediului pot fi combătute prin adoptarea unor politici și atitudini adecvate. În opinia președintelui, acest subiect este unul esențial, căruia politicienii îi oferă prea puțină atenție.

Într-o conferință de presă Klaus Iohannis a declarat că în sistemul românesc de învățământ există cursuri dedicate schimbărilor climatice și mediului. Acesta a anunțat că, la nivelul Administrației Prezidențiale va funcționa și un grup de lucru pe tema educației privind schimbările climatice și mediul. Rezultatul eforturilor respectivului grup este legea cu privire la educația pentru mediu, promulgată luna aceasta

Și județul Iași a luat măsuri pentru reciclarea sticlelor de plastic, prin proiectul „Dezvoltarea sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje PET postconsum in vederea reciclarii”, aprobat de Guvern în anul 2004.

Enzima capabilă să dizolve ambalajele de plastic

Cercetătorii din cadrul companiei franceze de dezvoltare industrială Carbios au creat o enzimă bacteriană capabilă să dizolve sticlele de plastic în câteva ore. Oamenii de știință au decoperit-o în 2012, într-o grămadă de frunze putrezite în 2012. După aceea, ei au dezvoltat o nouă substanță pe baza acesteia.

Enzima este capabilă să descompună plasticul peturilor în materiale care mai târziu pot fi utilizate pentru a face sticle noi. Cu tehnologiile actuale, produsul final al procesării produselor de plastic se dovedește a fi de o calitate insuficientă pentru fabricarea unor noi sticle. Cel mai adesea, materialul obținut în urma procesului tradițional de reciclare este folosit pentru confecționarea hainelor și covoarelor.

„Această este o adevărată descoperire în producția și reciclarea PET”, a declarat Saleh Jabarin, profesor la Universitatea din Toledo din Ohio și membru al consiliului științific la Carbios.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *