Principalele alimente care scad colesterolul. Dacă colesterolul din sânge este pe roșu, acesta nu este un motiv pentru a elimina grăsimea din meniurile tale! Iata regulile de știut pentru a stabili o dietă de reducere a colesterolului!
Corpurile noastre au nevoie de colesterol pentru a funcționa, iar ficatul produce 85% din acesta, restul din alimente. Dar, excesul de colesterol poate dăuna sănătății! Pentru a-l reduce, prioritatea este acordată măsurilor alimentare.
Cele 2 greșeli într-o dietă de scădere a colesterolului
Eliminați grăsimea: scopul este să alegeți mai bine grăsimea.
Eliminați colesterolul „alimentar”, conținut în gălbenușuri de ou, carne etc. Impactul lor asupra colesterolului din sânge este mai mic comparativ cu grăsimile saturate (unt, mezeluri, brânzeturi etc.)
Această dietă trebuie să fie pozitivă
Gândiți-vă la toate mâncărurile grozave pe care le puneți în meniu! Legume, fructe (proaspete și uscate), cereale integrale și leguminoase (linte, fasole, soia), uleiuri vegetale, pește…
Principalele alimente care scad colesterolul. Îți vei spori contribuțiile:
fibre eficiente care limitează absorbția colesterolului;
grăsimi nesaturate bune care scad colesterolul și subțiază sângele;
antioxidanți, care protejează pereții arteriali;
proteine vegetale care reduc absorbția colesterolului…
Pe lângă grăsimile de calitate enumerate mai sus, există alte ingrediente pe care să le pui pe masă.
Fructe de sezon proaspete și fructe uscate (prune, smochine, afine…).
Legume, condimente și ierburi proaspete de sezon: usturoi, ceapă, funie, condimente, alge marine (proaspete, uscate în fulgi)…
Fructe oleaginoase: nuci, avocado, măsline, migdale, alune, nuci de pin, fistic nesarat…
Cereale și leguminoase: paste fainoase integrale, quinoa, orez, fulgi de ovăz, linte, năut, fasole (uscată sau conserve), hrișcă / kasha, cartofi…
Faine: grâu (T65, T80 sau mai mult), in, orez integral…
Produse lactate slabe: lapte semi-degresat, iaurturi simple, brânză
Produse de soia: tofu, băuturi, deserturi…