Numărul accidentelor rutiere petrecute la Iași a crescut față de anul 2022. Bicicliștii au fost cei din cauza cărora s-au petrecut cele mai multe incidente în trafic. Totuși, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași a prezentat, zilele trecute, bilanțul anului 2023. Astfel, oamenii legii s-au „lăudat” cu ceea ce au făcut în anul precedent și au oferit câteva date statistice legate de infracționalitate, de fraude, de accidente rutiere etc. Este știut faptul că, la Iași, tragediile din trafic s-au ținut lanț. Aproape că nu este zi în care să nu se petreacă incidente, iar Iașul este în top la nivel național. Astfel, conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași, în 2023 s-au produs cu 5 la sută mai multe accidente rutiere față de anul 2022.
Accidente rutiere la Iași, aproape în fiecare zi
Deși numărul total al accidentelor înregistrează o creștere de 5 la sută față de anul anterior, numărul celor grave a scăzut cu 3 la sută, iar numărul de persoane decedate în astfel de situații a scăzut cu 8 la sută. De asemenea, se înregistrează scăderi și în ceea ce privește numărul răniților grav din astfel de accidente. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost abateri săvârşite de biciclişti, neacordare prioritate vehicule, viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni, nerespectarea distanței între vehicule. Accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool sunt la coada „clasamentului”.
Reducerea numărului de accidente rutiere, printre obiectivele IPJ Iași
Trebuie precizat faptul că oamenii legii au desfășurat, de-a lungul anului trecut, mai multe acțiuni pentru reducerea numărului accidentelor rutiere. Statistica arată că nu au reușit, însă acțiunile din trafic vor continua.
„Principalele obiective ale I.P.J. Iaşi, pentru anul 2024, sunt eficientizarea modului de utilizare a resurselor umane şi materiale; reducerea numărului infracţiunilor judiciare sesizate, în special a celor contra persoanei; reducerea infracționalității stradale sesizate; intensificarea activităţii investigativ-operative şi de cercetare penală pentru soluţionarea dosarelor penale; reducerea numărului de accidente rutiere şi identificarea, monitorizarea şi aplanarea stărilor conflictuale”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Poate că nu ar fi atâtea accidente rutiere dacă ar fi suficienți polițiști. În anul 2023, la nivelul instituției au avut loc 117 încadrări de personal şi au venit 36 de angajaţi de la alte unităţi. De asemenea, în cursul anului trecut, instituţia a pierdut 91 de salariați, majoritatea prin pensionare. Astfel, funcţiile alocate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi sunt ocupate în proporţie de 77,59 la sută. Rămâne de văzut câte accidente rutiere se vor produce la Iași în acest an.
Acum sa-i aud pe biciclisti 🙂
Le sufla in ceafa trotinetistii, care nu sunt pe primul loc doar pentru ca sunt mai putini. Dar sunt clar mai dobitoci.
Sper ca politistii de la rutiera sa rezolve si cu izmanarii cu mopede. Au adus haosul din traficul din Bangladesh, India si Nepal, la Iasi. Impletesc peintre masini, nu respecta linia continua, nu semnalizeaza si merg fix pe mijlocul benzii. Daca ai nenorocul sa iti apra unul in fata pe Sararie de pilda, poti sa te intorci din drum. Ai intarziat deja.
Principala sursa de evenimente rutiere o reprezintă căruțașii, care au obținut permise de conducere autovehicule de pe la IPJ-urile orașelor unde au doar 2 semafoare pi șentru și transport public cu 3 autobuze, care merg din oră În oră.
bai dar nu va e rusine? dupa ora pranzului circula toti beti prin oras si nu exista politie rutiera. toti meltenii parcheaza pe piste si depasesc aproape biciclistii si gata, au gasit acum explicatie.
manca-v-ar pamantul sa va manance
Iată pe cine au găsit vinovați…bicicliștii! Oare dc nu mă mai miră nimic în țară asta…