Principala cale de infectare cu COVID-19 a fost stabilită în urma unui studiu de către profesorii de la mai multe universități din Statele Unite. Rezultatul a fost unul cu adevărat surprinzător. Potrivit cercetătorilor infectarea cu virusul SARS Cov 2 prin intermediul unor suprafețe nu este valabilă.
Experții spun că nu există până acum niciun studiu care să arate că virusul poate fi luat de pe suprafețe.
Care este principala cale de infectare cu COVID-19
Profesorii susțin că principala cale de transmitere a COVID-19 este cea aeriană. Cu toate acestea nu poate fi exclus riscul că virusul prezent pe birouri, bancnote, mânerele ușilor și barele mijloacelor de transport în comun să fie luat pe mâini și, apoi, dus în apropierea nasului și a gurii.
Cunoscutul profesor de fizica Silviu Gurlui, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, crede că:
„Nimeni nu poate garanta că aceste suprafețe nu mai conțin câteva urme cu acest virus și nu ne putem infectă. Trebuie precauție. Nu în extremă. Cumpătat, pentru că așa este normal.Calitatea aerului și atmosfera joacă un rol fundamental. Mai important decât suprafețele, dar e adevărat, aerul este foarte important. Spațiile închise trebuie aerisite.Masca ne apară foarte mult. Depinde și de calitate măștii și de modul cum e pusă masca pe față, cât de mult se întrevăd acele spații libere pentru că, contează foarte mult dacă masca nu e lipită de față.Acolo unde este densitate a populației în spații închise, fie acasă, fie în mijloacele de transport, unde spațiul este închis și nu e ventilație bună, riscul să preluăm acest virus este major. Chiar dacă purtăm masca sau ne protejăm de suprafețe încă este mare”, a mai adăugat profesorul.
COVID-19 a „confiscat“ Crăciunul în marea majoritate a țărilor din Europa
Profesorii susțin că principala cale de transmitere a COVID-19 este cea aeriană. Majoritatea țărilor din Europa au adoptat restricții dure pentru perioada Sărbătorilor de iarnă.
Franţa a anulat o relaxare privind întrunirile din ajunul Anului Noi şi va impune o interdicţie de circulaţie între orele 8 pm-6am începând de miercuri, 16 decembrie. Belgia a prelungit restricţiile pe perioada sărbătorilor şi va permite oamenilor să invite doar un prieten adult în casele lor sau doi dacă locuiesc singuri.
Italia a impus unele dintre cele mai stricte restricţii de călătorie pe perioada Crăciunului, italienii neavând voie să circule între regiuni începând cu 20 decembrie şi până pe 6 ianuarie.
Germania va rămâne sub carantină până pe 7 ianuarie. În Marea Britanie, cazurile de infectare sunt în creştere şi se vorbeşte despre o posibilă înăsprire a restricţiilor pentru Londra şi alte regiuni în această săptămână.
Restricții dure vor fi aplicate în Olanda începând din această săptămână. Carantină timp de cinci săptămâni a anunțat premierul olandez Mark Rutte, în încercarea de a limita extinderea pandemiei de COVID-19, cea mai severă măsură adoptată până acum, informează AFP şi EFE.
„Olanda se va închide timp de cinci săptămâni”, a declarat Mark Rutte într-o declarație de presă televizată.