Prima pagină » Sanatate » Prin ce se manifestă insuficiența mitrală? Simptomele provocate de boală

Prin ce se manifestă insuficiența mitrală? Simptomele provocate de boală

27 apr. 2023, 10:56,
BZI.ro, în Sanatate

Majoritatea dintre pacienți se întreabă ce este insuficiența mitrală și din ce cauză apare boala? Acesta reprezintă un defect congenital sau dobândit care face ca sângele să se întoarcă din ventriculul stâng în atriul stâng în timpul funcționării inimii. Această patologie se situează pe primul loc în rândul tuturor defectelor valvulare ale inimii. În 50% din cazuri, ea se dezvoltă ca parte a unor defecte cardiace combinate.

Valva mitrală este situată între ventriculul stâng și atriul stâng și este responsabilă pentru fluxul adecvat de sânge arterial, oxigenat. În mod normal, aceasta se închide imediat ce sângele intră în ventricul, mușchiul cardiac îl împinge apoi până la aortă și apoi la toate organele, cu excepția plămânilor. În cazul insuficienței mitrale, valva își pierde capacitatea de a se închide bine, provocând regurgitare mitrală, adică un flux parțial de sânge în sens opus. Stadiul inițial al bolii este, de obicei, asimptomatic, astfel încât persoana nu consultă un specialist pentru o perioadă lungă de timp.

Insuficiență mitrală. Cum se face simțită boala?

În stadiul inițial al procesului patologic nu există semne clinice. Doar o ecografie a inimii poate detecta dezvoltarea unei ANC. Prognosticul depinde de mărimea orificiului care permite sângelui să revină în atriul stâng. Unii pacienți prezintă semne de ischemie a miocardului și a altor organe, iar în vasele pulmonare apare stază.

În acest caz, semnele de insuficiență mitrală includ de obicei fibrilație atrială, ritm cardiac rapid, oboseală în timpul activităților normale și durere marcată pe partea stângă a pieptului. Pacientul simte dificultăți de respirație, la început la efort și apoi în repaus. De asemenea, pacientul simte o tuse care se accentuează la culcare și este însoțită de flegmă cu sânge.

Există o serie de semne obiective ale insuficienței valvei mitrale. Printre acestea se numără umflarea venelor de la nivelul gâtului, tremurături la palparea toracelui și acrocianoză. Cauzele insuficienței ereditare a valvei mitrale sunt asociate cu un istoric familial de anomalii cromozomiale. Pacienții cu valve protetice sunt expuși riscului de a dezvolta această patologie. NCC se dezvoltă dacă structura mecanică își pierde stabilitatea sau dacă proteza biologică degenerează.

Persoanele cu insuficiență mitrală congenitală ar trebui să fie supuse unor examinări de screening de către un cardiolog și un chirurg cardiac. Prevenirea afecțiunii dobândite constă în prevenirea bolilor care provoacă dezvoltarea acesteia.

Tratamentul necesar pentru a scăpa de această boală neplăcută. Terapia medicamentoasă

Măsurile terapeutice pentru această cardiopatologie vizează controlul simptomelor, reducerea riscului de posibile complicații și creșterea speranței de viață a pacientului. Tratamentul conservator al insuficienței valvei mitrale poate fi efectuat doar în stadii foarte incipiente ale bolii sau în pregătirea unei intervenții chirurgicale. ITU cronică ușoară asimptomatică nu necesită o terapie specială.

Terapia medicamentoasă pentru această cardiopatologie poate include prescrierea următoarelor grupuri de medicamente pacientului. Medicamente antiaritmice care reglează ritmul cardiac, antiagregante, medicamente care inhibă agregarea plachetară și glicozide cardiace, care îmbunătățesc tonusul miocardic.

De asemenea, medicul prescrie diuretice pentru a reduce umflarea extremităților în timpul manifestării  disconfortului provocat de insuficiență mitrală. Pentru a stabiliza hemodinamica, pacientului i se poate prescrie contrapulsație cu balon intraaortic, pomparea de sânge în aortă cu ajutorul unei pompe medicale speciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *