Prima pagină » Local » Primul zbor Schengen din noul terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași va fi procesat pe 31 martie 2024! „Volumul de muncă este imens, presiunea e maximă” – FOTO

Primul zbor Schengen din noul terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași va fi procesat pe 31 martie 2024! „Volumul de muncă este imens, presiunea e maximă” – FOTO

27 mart. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Local

Aeroportul Internațional Iași deschide terminalul T4. Primul zbor va fi realizat pe ruta Iași-Otopeni

Noul terminal al aerogării ieșene va funcționa începând cu data de 31 martie 2024, însă doar pentru zborurile Schengen. Precizăm faptul că proiectul a fost susținut din fonduri europene şi a avut o valoare de 90 de milioane de euro. Din această sumă, un procent de 15 la sută a fost asigurat din contribuția de la bugetul de stat.

Aeroportul Internațional Iași operaționalizează terminalul T4

După finalizarea recepției lucrărilor și lansarea noului brand, Aeroportul Internațional Iași se pregătește pentru un alt pas important. Pe data de 31 martie 2024, prima cursă Schengen va pleca spre Stuttgart. Vineri, 29 martie 2024, terminalul T4 va procesa primul zbor de pe noul aeroport din Iași, ce va marca startul operațiunilor de pe terminalul T4 și va fi pe ruta Iași-Otopeni, cu decolare la ora 14.00, urmând ca, din 31 martie, T4 să preia și zborurile în spațiul Schengen, pasagerii fiind scutiți de verificarea documentelor la frontieră. În același timp, traficul non-Schengen va fi procesat prin terminalul T3, însă pasagerii vor face check-in-ul și controlul de securitate tot în T4, transferul în T3, pentru controlul documentelor, realizându-se printr-o pasarelă pietonală. Este important de știut faptul că primul zbor Schengen din terminalul T4 va fi pe ruta Iași-Stuttgart.

„Intrarea în Schengen, anunțată la început de an, a devansat calendarul operaționalizării terminalului T4. Prin urmare, am apăsat pedala de accelerație pentru a putea opera zboruri Schengen și non-Schengen în ultima zi de martie. Din cauza timpului comprimat, ne concentrăm pe minimul necesar de funcționare a terminalului: să asigurăm fluidizarea fluxurilor, separarea pe zone, confortul, siguranța și securitatea pasagerilor și a aeronavelor. Volumul de muncă este imens, presiunea e maximă, timpul foarte scurt. Există însă entuziasm, dorință de implicare și o efervescență cum nu cred că s-a mai văzut de când s-a lucrat la pista nouă.

Chiar dacă nu va fi totul perfect în primele zile de operare, am demonstrat că putem găsi soluții, că avem capacitate de adaptare. Am încredere că pasagerii noștri vor înțelege că pentru a pune totul la punct mai e nevoie de timp, dar mai mare va fi bucuria lor, a echipajelor și a angajaților deopotrivă, când vor folosi terminalul modern. Totodată, sunt recunoscător tuturor celor care au înțeles că fără colaborare și un efort comun susținut nu puteam finaliza operaționalizarea mai repede decât era prevăzut”, a spus Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Lucrările de la Terminalul T4 au început pe 18 iulie 2022

Pe data de 09 mai 2022, a fost semnat contractul pentru lucrările ce țin de extinderea și modernizarea Aeroportul Internațional Iași. Valoarea totală a proiectului depășește 447 de milioane de lei, aproximativ 90 de milioane euro, valoarea eligibilă fiind de peste 303 milioane de lei. Din această sumă, 85 la sută reprezintă contribuția de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 15 la sută este cea de la bugetul de stat. Restul sumei, în jur de 90 de milioane, va fi alocat din bugetul aeroportului.

Terminalul 4 va fi cel mai mare din țară după cel de la Otopeni și va avea o suprafață desfășurată de aproximativ 32.000 mp. În T4, pasagerii vor avea la dispoziție șapte porți pentru „Plecări” și trei porți pentru „Sosiri”. Fluxurile vor fi bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate. Prin noul terminal, 3,3 milioane de pasageri vor putea fi procesați în fiecare an. Execuția lucrărilor este realizată de compania Strabag SRL.

Primul zbor Schengen din noul terminal T4 al Aeroportului Internațional Iași va fi procesat pe 31 martie 2024.

Comentarii
  • Inaugurarea cu zbor intern,sa se pozeze toate lichelele din politica care au zbor în ziua respectiva!

  • Justitiarul*

    Cursa respectiva va fi plina cu „dragii noștri politicinei” care vor fi la inaugurarea noului terminal.”ca doar ei nu e fraieri,merg cu avionul .nu sunt fraieri sa mearga pe autostrada de „Mare viteza” pana la București.”Putina campanie cu transport inclus.Bilete disponibile nu mai sunt pentru cursa respectiva.De ce oare?

  • Nu mai dezinformati lumea,terminalul T4 este gata din gata de 23 ianuarie 2024 de la congresul” PNL

  • Un individ care minte non stop un las care fuge de adevar un excroc care are in spate o gasca la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *